• Două persoane au murit din cauza Clostridium difficile
Violeta Stoica
Aproape 400 de pacienți care au fost internați în unitățile medicale cu paturi din județul Prahova au fost înregistrați, oficial, cu infecții asociate îngrijirilor medicale. Doi dintre aceștia– conform datelor de la nivelul Direcției de Sănătate Publică Prahova – au decedat ca urmare a dobândirii, în timpul internării în spital, a unor infecții care le-au provocat înrăutățirea stării de sănătate și, în ultima fază, moartea.
Cele mai multe cazuri de infecții asociate îngrijirilor medicale în județul Prahova, în anul 2017, au fost acelea provocate de bacteria Clostridium difficile, care determină apariția unui sindrom diareic sever, conducând, în cazurile grave, la afectarea întregului organism din cauza apariției megacolonului toxic, rata de deces putând ajunge – în situația lipsei unui tratament precoce și adecvat – chiar și la 50% dintre persoanele infectate.
De altfel, potrivit DSP Prahova, cele două cazuri de deces au fost cauzate tot de germenele Clostridium difficile.
Infecțiile nosocomiale – dobândite în timpul internării în unitățile spitalicești – au fost, ani la rând, o adevărată sperietoare în rândul directorilor/managerilor de unități medicale cu paturi din România. De când s-a stabilit, prin ordin de ministru, modalitatea de raportare și de înființare a compartimentelor specializate în fiecare instituție medicală, există o evidență îmbunătățită la nivelul județelor sau la nivelul Ministerului Sănătății în ceea ce privește apariția infecțiilor nosocomiale.
Bacteriile, virusurile și fungii sunt principalii factori care conduc la apariția infecțiilor asociate îngrijirilor medicale, putând fi germeni care sunt aduși de pacient de acasă sau germeni “proprii” spitalului, personalului din spital sau altor pacienți cu care se intră în contact.
La solicitarea ziarului Prahova, Direcția de Sănătate Publică a transmis situația oficială înregistrată în cursul anului trecut la nivel județean referitoare la infecțiile asociate îngrijirilor medicale.
Din totalul de 394 de cazuri oficiale de pacienți infectați, 326 au fost infecții digestive, aproape în întregime provocate de Clostridium difficile (în 316 cazuri).
Potrivit aceleiași surse, au mai fost raportate oficial 22 de infecții respiratorii, 22 de infecții cutanate, șapte infecții de plagă chirurgicală, cinci infecții organe genitale, patru septicemii, o infecție urinară, o infecție asociată cu manevră terapeutică și șase cu alte cauze – conjunctivite, bacteriemii.
Având în vedere această situație, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova susțin că, printre măsurile întreprinse, s-au făcut verificări de către coordonatorul Programului național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și de monitorizare a utilizării antibioticelor și a cazurilor de rezistențe la antibiotice. S-au monitorizat și fișele de infecții asociate îngrijirilor medicale și cele pentru Clostridium difficile, spune Direcția de Sănătate Publică Prahova, ai cărei reprezentanți precizează că a fost îndrumat personalul serviciilor de supraveghere și control al infecțiilor asociate îngrijirilor medicale.
• Măsuri minime obligatorii în unităţile medicale
Potrivit unui ordin al ministrului Sănătății, apărut în anul 2016, privind infecțiile asociate îngrijirilor medicale, există o serie de măsuri minime obligatorii pentru prevenirea și limitarea infecțiilor nosocomiale.
Conform documentului respectiv, procedurile sunt concepute atât pentru a proteja personalul sanitar, cât și pentru a preveni răspândirea infecțiilor în rândul pacienților, iar, printre măsurile standard, se află respectarea normelor de igienă. Astfel, se menționează că igiena mâinilor este esențială pentru a reduce riscul de răspândire a infecțiilor. Utilizarea antisepticelor alcoolice este metoda preferată în toate situațiile clinice, cu excepția cazurilor când mâinile sunt vizibil murdare (de exemplu, sânge, alte fluide biologice) sau după examinarea pacienților cu infecție cu Clostridium difficile sau norovirus, situații în care trebuie utilizate apa și săpunul. Același ordin arată și importanța utilizării echipamentului individual de protecție: mănuși, halate, și măști de protecție pentru față și, după aruncarea acestor echipamente, spălarea mâinilor.
Siguranța injectării pacienților pentru a preveni transmiterea bolilor infecțioase de la un pacient la altul, manipularea în condiții de siguranță a echipamentelor medicale, pentru a se reduce contactul cu suprafețele potențial contaminate sunt regulile minime care ar trebui să fie respectate în saloanele spitalelor pentru a micșora riscul transmiterii infecțiilor.
• Reguli pentru reducerea riscului infectării cu Clostridium difficile
Conform unui ghid pentru diagnosticul și tratamentul infecțiilor cu Clostridium difficile, al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, riscul de a contamina alte persoane în timpul infecției cu această bacterie este mare, pentru că acești germeni rezistă mult timp pe mâinile pacientului dacă nu sunt bine spălate cu apă și săpun. Bacteria poate rezista și pe obiectele din jurul pacientului, pe echipamente medicale atât timp cât nu sunt dezinfectate cu substanțe care conțin clor sau care eliberează oxigen. Soluțiile alcoolice pentru igienizarea rapidă a mâinilor nu distrug Clostridium difficile, se arată în ghidul menționat.
Pentru reducerea riscului de a transmite și altor persoane din familie germeni de Clostridium difficile, în cazul îngrijirilor la domiciliu, se recomandă spălarea mâinilor cu săpun și cu apă caldă după fiecare utilizare a toaletei și înainte de mese; să se folosească săpun lichid (cel solid se poate popula cu germeni), să nu se folosească în comun prosoapele, iar – pe cât posibil– să se folosească o altă toaletă față de cea utilizată de ceilalți membri ai familiei (dacă nu, să se dezinfecteze toaleta după fiecare folosire, utilizându-se substanțe ce conțin clor).
Hainele persoanei infectate trebuie spălate obligatoriu separat de cele ale celorlalți membri ai familiei, cu apă fierbinte, iar în cazul folosirii scutecelor de protecție, acestea ar trebui colectate separat de restul deșeurilor menajere.