Ioan Popescu

Sâmbătă, la Palatul Culturii din Ploiești, numeroși iubitori ai artei fotografice au avut ocazia reîntâlnirii cu opera celui care a fost David Friedmann (1927-2005) – un Maestru al fotografiei alb-negru, președinte aproape două decenii al Filialei Muntenia a Asociației Artiștilor Fotografi din România și unul dintre cei mai de seamă artiști fotografi români, născut la Ploiești. David Friedmann a participat la numeroase saloane naționale și internaționale de fotografie, devenind AFIAP (Artist- International Federation of Photographic Art) și EFIAP (Excellence International Federation of Photographic Art). Personal, sunt mândru că am fost contemporan cu Maestrul, ca membru activ al Filialei Muntenia a AAF. Printre lucrările mele, care au reținut atenția lui David, a fost și ”Țăranul român” – fotografie atașată în colajul de imagini de la eveniment.
Expoziția retrospectivă ”David Friedmann”, cuprinzând 46 de lucrări de artă fotografică, a fost organizată de Consiliul Județean Prahova, Centrul Județean de Cultură Prahova și Centrul dramatic ”Mythos” Ploiești, în Salonul de arte vizuale ”Orion” din Palatul Culturii.
Evenimentul a fost onorat de prezența unor cunoscuți artiști fotografi și prieteni apropiați ai Maestrului: Florin Andreescu, Mihai Vasile, Vali Craina, Mihai Cochinescu, Yannis (Peru) și Laura Katris (Grecia) – foști studenți ai IPG Ploiești, acum stabiliți în București, Yannis fiind cunoscut ca fotograf amator și un mare colecționar de aparatură foto. Toți au depănat amintiri de neuitat cu şi despre David Friedmann.
Am remarcat, de asemenea, grupul numeros de tineri actori ai Centrului dramatic ”Mythos”, toți studenți ai Universității Libere ”Nichita Stănescu”, care-și desfășoară atelierele în cadrul Festivalului artelor ”NICHITA, LA ECHINOCȚIU”- ediția a XIII-a, care se va desfășura până pe data de 31 martie 2018.