F.T.

Ieri a fost Ziua Poliției Române, atestată documentar încă din anul 1822, când domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu – şeful poliţiei din acele timpuri – drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire). 25 Martie a devenit, astfel, data la care se marchează acest eveniment.
Numai că, anul acesta, Ziua Poliției Române a fost marcată altfel decât în anii precedenți.
Astfel, cu o zi înainte (sâmbătă, 24 martie) mii de sindicaliști din sistem, cărora li s-au alăturat și angajați din penitenciare, au protestat în Capitală, nemulțumiți de condițiile de lucru, de lipsa de dotare, de salarizare și alte aspecte care țin de bucătăria internă a celor două meserii.
După cum ne-a precizat ieri Cătălin Lupea, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC ) Prahova, printre cei peste 8.000 de protestatari care au fost prezenți la București s-au numărat și aproximativ 300 de prahoveni (foto). Și, potrivit interlocutorului nostru, a fost cel mai mare miting al polițiștilor organizat în ultimii opt ani, dar degeaba. Degeaba, fiindcă nu s-a găsit nicio cale de dialog între protestatari și Guvern.
Ieri a fost, așadar, Ziua Poliției Române. Evenimentul a fost marcat, însă, nu doar prin mitinguri antiguvernamentale, ci și prin activități culturale, în contextul în care anul acesta se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire. De altfel, și IGPR face cunoscute evenimentele care au avut loc în cursul săptămânii trecute, amintind că, la Alba, la Muzeul Municipal, un ofițer specialist în protejarea patrimoniului cultural naţional, a prezentat expoziţia „Un sat din zorii istoriei”, reprezentând un colaj de obiecte arheologice descoperite de poliţişti în anchetele lor. Sau că, în Argeș, a avut loc o expoziție documentară intitutală ”Orhidee din flora spontană a României”.Nici Prahova nu a dus lipsă de momente prin care să fie marcată Ziua Poliției Române. Astfel, după cum am scris și în ziarul nostru, în cursul săptămânii trecute, la sediul poliției prahovene a fost organizată o expoziție tematică în care au fost incluse momente de referință din istoria Poliției Române, derulată sub genericul “Mai mult de un secol în slujba prahovenilor”, la eveniment participând și elevi de la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din Ploiești. Cu această ocazie, au fost prezentate documente istorice și articole din presa primei jumătăți a secolului al XX-lea, precum și obiecte retrase din dotarea structurilor de poliţie, dar și echipamente de ultimă generație utilizate de polițiști în prezent – respectiv microscop digital, radar mobil TruCam și aparatură intrată în dotarea poliției prahovene.