Nicoleta Dumitrescu

Dacă, în comparaţie cu alte perioade, în ultimii ani, inclusiv în 2018, nu este lună din calendar fără vreo minivacanţă, există şi o explicaţie. Dărnicia fără număr a ministrului Muncii la capitolul salarii, astfel încât s-a ajuns ca, prin unele instituţii de stat, aşa cum sunt cele de prin administraţia publică, lefurile să fie majorate, chiar triplate, a făcut ca să se caute, pe loc, şi soluţii prin care, din zilele lucrătoare, adică din cele plătite, să se mai „ciupească” una-două. Aşa că, în 2018, cel puţin de la Bobotează încoace, aproape că nu a fost lună în care salariaţii de la stat să nu beneficieze şi de zile libere. Mai mult, după ce la începutul lunii aprilie s-a pus în aplicare, în premieră, decizia ca Vinerea Mare, înainte de Paşti, să fie zi liberă, mai nou, bugetarii vor avea o nouă minivacanţă – de 1 Mai, care va începe pe 28 aprilie, săptămâna trecută Guvernul aprobând decizia care stabileşte data de
30 aprilie drept zi liberă.

Dacă, pentru unele persoane, minivacanţele sunt binevenite, având în vedere că, în comparaţie cu alţi ani, deplasările, cazarea şi masa nu mai pot constitui o problemă, acum remuneraţia fiind mult mai generoasă, de departe pentru cei de la nivel guvernamental aceste libere sunt o mare uşurare! De ce? Reprezintă o modalitate prin care se mai restrâng, fie şi un piculeţ, cheltuielile generate cu munca umană. Iar asta s-a văzut şi după răspunsurile pe care le-a dat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, care le-a spus acelora care s-au plâns că în luna februarie au luat mai puţini bani, că luna februarie nu are 30 sau 31 de zile, ci a rămas la 28, cu excepţia anilor bisecţi. Aşa că, pentru lunile aprilie şi mai, bugetarii sunt sfătuiţi să încercuiască, de pe acum, cu roşu, zilele libere, zile care, firesc, nu vor fi plătite!
Cert este că, deoarece, pe hârtie, banii necesari pentru suplimentările salariale ajung, lunar, la cifre colosale, unii dintre parlamentari nu mai prididesc cu iniţiativele ce vizează şi identificarea de noi zile libere sau naţionale.
Dar, în condiţiile în care se va ajunge ca nicio lună să nu fie fără o minivacanţă, unde se va ajunge?
După ministrul Finanţelor, România nu ar fi ameninţată de niciun fel de criză, ba, din contră, este o ţară mult invidiată şi de alte state, şi asta graţie creşterilor economice.
Mai mult, ca şi când în Palatul Victoria membrii Guvernului n-au mâncat niciodată usturoi, întotdeauna, la momentul declaraţiilor, acestora mirosindu-le gura a …flori, acesta a ţinut să mai adauge faptul că, în ceea ce priveşte proiectul care stabileşte ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în ţară, iniţiativa face parte din „transpunerea în practică a unei prevederi europene”, deci nu ar trebui să fie luată în calcul niciun fel de constrângere sau presiune !
Ca o concluzie, românii n-ar mai trebui să se inflameze la orice iniţiativă, atât timp cât guvernanţii şi-au ţinut promisiunile. Or, guvernanţii au majorat salariile şi, pe deasupra, nu e lună din calendar fără să se strecoare şi o minivacanţă!