Petre Apostol

Săptămâna trecută, de vineri până duminică, s-a desfăşurat o nouă ediţie a Turului Ciclist al Dobrogei, o competiţie tradiţională din calendarul naţional de ciclism, dar care a revenit după o scurtă pauză, cauzată de problemele prin care a trecut această disciplină sportivă în ultimii ani. Această ediţie a competiţiei organizate de CS Bilal 2000 Constanţa s-a derulat doar la categoriile juniori şi cadeţi, iar dintre sportivii care s-au remarcat nu au lipsit reprezentanţii de la CS Petrolul Ploieşti, pregătiţi de antrenorul Constantin Ciocan, ajutat de mecanicul Cristian Axente.
Competiţia a programat patru etape, în prima zi desfăşurându-se o probă de contratimp individual, de 10 km, şi una de fond, pe distanţa de 60 km. Proba de contratimp a fost adjudecată de sportivul clubului Petrolul Ploieşti, Valentin Vasiloiu, campionul naţional al României impunându-se cu opt secunde faţă de al doilea clasat, Torok Szilard, de la Novak Cycling Academy, Ciprian Jitaru (Torpedo Zărneşti) ocupând poziţia a treia, cu o întârziere de 56 de secunde.
Cel de-al doilea reprezentant al clubului petrolist, Cristian Tican, a sosit pe locul al şaptelea, la un minut şi jumătate faţă de colegul său.
În etapa secundă, Ciprian Jitaru a reuşit să păcălească plutonul, evadând din start, mutare care nu a putut fi anulată de pluton şi care avea să se dovedească decisivă în ierarhia finală. Sportivul clubului din Zărneşti a sosit la peste patru minute înaintea urmăritorilor săi, Valentin Vasiloiu situându-se al treilea, la o secundă în urma lui Adi Marcu, tot de la Torpedo Zărneşti. Cristian Tican a ocupat locul al patrulea, la o secundă în urma colegului său de la CS Petrolul.
În etapa a treia, desfăşurată pe distanţa de 90 km, principalii favoriţi ai competiţiei la general au sosit împreună, Valentin Vasiloiu ocupând locul al treilea, iar Cristian Tican – poziţia a cincea, în vreme ce liderul Ciprian Jitaru s-a clasat pe locul 10.
În ultima etapă, derulată pe distanţa de 50 km, pe un circuit de 2 km, Valentin Vasiloiu, Adi Marcu şi Ciprian Jitaru s-au desprins de restul sportivilor, ciclistul prahovean adjudecându-şi victoria, în vreme ce Cristian Tican a sosit al cincilea, la mai bine de două minute în urma primilor trei ciclişti.
Pentru Valentin Vasiloiu a fost insuficientă victoria din etapa a patra pentru a-l devansa pe Ciprian Jitaru în clasamentul general, elevul antrenorului Constantin Ciocan situându-se pe locul al doilea, cu o întârziere de trei minute şi opt secunde.
Al treilea s-a clasat Adi Marcu (la 56 secunde în urma lui Vasiloiu), în vreme ce al patrulea loc a revenit lui Cristian Tican, sportivul din Mizil sosind la trei minute şi 41 de secunde faţă de a treia poziţie a ierarhiei.
Rezultatele din clasamantul general al Turului Dobrogei a contat şi pentru Cupa Naţională de cliclism la juniori, organizată de Federaţia Română de specialitate, reprezentând a doua etapă. În ierarhia generală, Valentin Vasiloiu ocupă prima poziţie, cu 20 de puncte, fiind urmat de Ciprian Jitaru (12 puncte), respectiv de Cristian Tican (10 puncte).
De menţionat că, în urma rezultatelor obţinute în ultima vreme, Cristian Tican a fost convocat în lotul României la juniori, condus de antrenorul Viorel Grosu, de la Torpedo Zărneşti, pentru a participa la finalul săptămânii la un concurs internaţional. La întrecere ar fi trebuit să participe şi Valentin Vasiloiu, însă acesta susţine în prezent examenul de bacalaureat.

Performanţe şi pentru CS Conpet Ploieşti

Cu ocazia desfăşurării Turului Dobrogei a avut loc şi o etapă din cadrul Cupei Naţionale pentru copii, rundă intitulată Cupa „Mării Negre”. Printre medaliaţi s-au regăsit şi sportive de la celălalt club ploieştean cu secţie activă de ciclism, Conpet Ploieşti, de care se ocupă antrenorul Cornel Popa.
Astfel, la cea mai mare categorie de vârstă, Denisa Toader a obţinut o nouă victorie, ocupând prima poziţie în clasamentul general cu maximum de puncte (24), şi de această dată sportiva ploieşteană fiind aproape de primii clasaţi din ierarhia băieţilor, sosind a treia, la mai puţin de un minut de câştigătorul la masculin.
Totodată, Daria Gheorghe a bifat o nouă victorie la copii 9-10 ani, fiind în fruntea ierarhiei la general, după două etape desfăşurate. De asemenea, s-a mai remarcat şi Ana Gheorghe, sosită pe locul al patrulea şi care, astfel, îşi menţine locul secund în ierarhia generală.