Energia pe care o avem este mină de aur pentru suflet, este combustibilul care ne pune în mişcare. Ea trebuie conservată, regenerată, folosită în mod constructiv căci nu este inepuizabilă.
Dalai Lama, marele lider spiritual tibetan, dezvăluie care sunt lucrurile care ne “fură” energia, atrăgând atenţia asupra “hoţilor de energie” şi a modului în care ne putem proteja împotriva lor, potrivit AM Press care preia informaţii publicate de revistasufletului.net. Călugărul budist oferă totodată şi sfaturi menite să ne ajute să identificăm aceşti hoţi de energie.
• Fii bun ori de câte ori este posibil. Este întotdeauna posibil.
• Renunţă la oamenii care vin la tine doar pentru a se plânge, pentru a-şi spune nemulţumirile, problemele, poveştile, dezastrele lor, fricile şi opinii pline de judecată despre ceilalţi. Dacă vezi că cineva încearcă să găsească un coş pentru a-şi arunca gunoiul, nu îţi lăsa mintea să absoarbă tona de negativitate.
• Plăteşte-ţi datoriile la timp. În acelaşi timp, încearcă să recuperezi banii de la cel care ţi-i datorează sau alege să renunţi la ei, dacă acest lucru este imposibil.
• Ţine-ţi promisiunile. Dacă nu ai reuşit să le îndeplineşti, întreabă-te de ce, de ce opui rezistenţă. Ai întotdeauna dreptul să te răzgândeşti, să îţi ceri scuze, să te revanşezi, să renegociezi sau să oferi o alternativă la promisiunea încălcată. Ai însă grijă să nu devină un obicei. Cea mai uşoară modalitate de a evita să faceţi ceva ce nu vă doriţi este să spuneţi “NU” de la început.
• Ori de câte ori este posibil, renunţă la sarcinile care nu îţi fac plăcere sau deleagă din ele altcuiva şi petrece cât mai mult timp făcând ceea ce îţi place.
• Oferă-ţi permisiunea de a te odihni dacă te afli într-un moment în care ai nevoie de odihnă şi oferă-ţi permisiunea de a acţiona dacă este momentul oportun.
• Aruncă, strânge şi organizează, nimic nu îţi va fura mai multă energie decât un loc dezordonat şi plin de lucruri din trecut de care nu mai ai nevoie şi care nu îţi mai sunt de niciun folos.
• Acordă prioritate sănătăţii tale. Acceptă că uneori corpul tău nu poate funcţiona la capacitate maximă. Ia-ţi pauze în acel moment.