Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în legătură cu sesizarea depusă de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională privind Legile Justiţiei, că, metaforic vorbind, şeful statului ar putea avea „un protocol secret cu statul paralel”. „Sigur avem la dispoziţie procedurile parlamentare şi scurtarea pe cât posibil a procesului legislativ. PNL şi USR nu au atacat de capul lor. Legile au fost declarate constituţionale în integralitatea lor. În momentul când o ai o astfel de decizie a CCR, tu de ce ataci? Când Curtea deja a spus că sunt constituţionale. Afirmaţia că şi pe a treia o va ataca la CCR ca şi pe celelalte şi apoi le va întoarce în Parlament spune că poate are un protocol secret cu statul paralel. Care să fie interesul în momentul când blochezi cu bunăştiinţă autoritarea Parlamentului, susţinute de magistraţi şi declarate
consituţionale de CCR. Protocolul secret este unul metaforic”, a spus, duminică seară, Liviu Dragnea, la postul România Tv.
Pe 4 mai, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu neconstituţionalitatea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, care face parte din pachetul celor trei legi ale Justiţiei, informează Administraţia Prezidenţială. În sesizarea preşedintelui, privind modificarea Legii 304/2004 referitoare la organizarea judiciară se arată că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie poate afecta independenţa justiţiei prin faptul că este redusă ca număr de angajaţi. Totodată, preşedintele reclamă faptul că o singură secţie, la nivelul Capitalei, care să dezbată mii de sesizări, ar afecta independenţa Justiţiei prin fragilitatea noii structuri. CCR a decis deja că structura este conform Constituţiei.Curtea Constituţională va dezbate pe 30 mai sesizarea. Pe 11 mai, şeful statului a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, anunţă Administraţia Prezidenţială. Preşedinţia sesizează la Curtea Constituţională faptul că în modificările Legii 317, privind Consiliul Superior al Magistraturii, se arată că judecătorii şi procurorii din secţiile CSM primesc o serie de atribuţii noi, acestea încălcând, potrivit sesizării, Constituţia. Modificările Legii 317 au fost contestate de două ori până în prezent la Curtea Constituţională.