Luiza Rădulescu Pintilie

Emoţii mari începând de luni, 25 iunie, pentru 5.181 de elevi prahoveni, absolvenţi de liceu, care vor susţine probele scrise ale bacalaureatului. 4.556 dintre aceştia provin din promoţia curentă, ceilalţi fiind din promoţii anterioare. După cum ne-a precizat vicepreşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat, inspectorul şcolar Luminiţa Râpeanu, 4.821 de candidaţi vor susţine proba de Limba şi literatura română, 4.880 de candidaţi vor participa la proba obligatorie a profilului- Matematică sau Istorie (miercuri – 27 iunie), iar 4.990 de candidaţi vor susţine proba la alegere a profilului şi a specializării (joi, 28 iunie). Anul acesta, o primă parte a examenului s-a desfăşurat în timpul anului şcolar, respectiv în luna februarie, când au fost susţinute probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, de evaluare a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Pentru susţinerea probelor, au fost organizate la nivelul judeţului Prahova 16 centre de examen, toate monitorizate audio-video. Corectarea lucrărilor se va face în afara judeţului, centrele de corectare urmând să se stabilească, prin tragere la sorţi, luni – 25 iunie. La rândul său, Prahova va fi centru de corectare pentru lucrările candidaţilor din alte judeţe. Astăzi vor avea loc două trageri la sorţi: una organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru desemnarea preşedinţilor comisiilor din cele 16 centre de examen stabilite la nivelul judeţului, această funcţie putând fi deţinută doar de directori şi directori adjuncţi din şcoli ale judeţului, precum şi de inspectori şcolari, iar o a doua tragere la sorţi, organizată la nivelul Inspectoratului Şcolar Prahova, pentru desemnarea vicepreşedinţilor, a secretarilor şi a membrilor aceloraşi comisii. Anul acesta este primul în care se aplică o asemenea procedură.
Afişarea primelor rezultate obţinute de către candidaţi se va face în data de 4 iulie (până la ora 12,00 ), candidaţii nemulţumiţi putând depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 12,00-16,00. După rezolvarea contestaţiilor (5-8 iulie), rezultatele finale se vor afişa în data de 9 iulie.