Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat ieri un document prin care îşi iau angajamentul de a denucleariza Peninsula Coreeană şi de a îşi oferi garanţii de securitate, a relatat site-ul postului CNN, preluat de Mediafax.
Donald Trump i-a mulţumit lui Kim Jong-Un pentru angajamentul în favoarea păcii. „Suntem pregatiţi pentru o nouă istorie, pentru un nou capitol. Kim Jong-Un are o oportunitate mai mare decât alţii, pentru prosperitatea, pacea şi denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea. Implementarea procesului denuclearizării va începe foarte rapid”, a explicat Trump. Documentul indică şi angajamentul liderilor de a lucra la stabilirea relaţiilor SUA-Coreea de Nord.
„Preşedintele Donald Trump şi-a luat angajamentul de a acorda garanţii de securitate Coreei de Nord, iar preşedintele Kim Jong-un şi-a reafirmat angajamentul de a denucleariza complet Peninsula Coreeană”, se arată în document, care a fost fotografiat de reporterii de la CNN. De asemenea, Donald Trump a anunţat că îl va invita „cu siguranţă” pe Kim Jong-un la Casa Albă, a relatat site-ul postului CNN.
Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că a dezvoltat o „relaţie foarte specială” cu Kim Jong-un. „A fost o onoare să fiu aici cu tine”, a declarat preşedintele Statelor Unite. „Este un negociator demn, negociază în interesul propriilor oameni”, a afirmat Donald Trump, adăugând că liderul nord-coreean este „un om foarte talentat şi care îşi iubeşte foarte mult ţara”.
La rândul său, Kim Jong-un consideră că summitul cu Donald Trump reprezintă un „început al păcii”
Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord şi China. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistiţiului.