Petre Apostol

Săptămâna trecută, Clubul Sportiv Municipal Ploieşti a avut reprezentante la turneele finale din cadrul Campionatelor Naţionale de Handbal pentru juniori IV (copii născuţi în anii 2005 şi 2006, având drept de joc într-o echipă şi cel mult trei sportivi născuţi în 2007 şi/sau 2008), atât la băieţi, cât şi la fete. Ambele echipe ale clubului municipalităţii ploieştene au încheiat pe aceeaşi poziţie, a cincea.
Competiţia masculină s-a desfăşurat la Baia Mare, meciurile fiind organizate la Sala „Lascăr Pană” şi la Sala de sport „Vasile Alexandri”. Cele 16 echipe calificate din faza semifinală a campionatului au fost repartizate în patru grupe, CSM Ploieşti făcând parte din grupa B. Elevii antrenorului Gheorghe Puia au câştigat cu LPS Târgu Jiu, scor 34-22, după care au cedat la limită, scor 30-31, cu LPS Vaslui, însă s-au impus în meciul decisiv pentru locul secund al grupei, cu ACS Transilvania Braşov, scor 24-19. Astfel, ploieştenii au încheiat pe locul al doilea, cu patru puncte, în urma celor de la LPS Vaslui, care au adunat maximum 9-dde puncte (6), Transilvania Braşov ocupând poziţia a treia, cu două puncte, iar LPS Târgu Jiu situându-se pe ultimul loc, fără niciun punct.
Primele două clasate din cele patru grupe preliminare au avansat în faza grupelor principale, CSM Ploieşti şi LPS Vaslui făcând parte din grupa I. Echipa ploieşteană a cedat primul meci din această fază, chiar cu o altă grupare prahoveană, Olimpic Mizil, scor 19-20, pentru a încheia grupa cu o victorie clară, scor 35-26, în duel cu LPS Iaşi.
Astfel, CSM Ploieşti a ratat calificarea în semifinale, ocupând locul al treilea în clasamentul grupei, cu două puncte, devansând doar pe LPS Iaşi, care a adunat un singur punct. Primele două clasate au fost LPS Vaslui, cu 5 puncte, respectiv Olimpic Mizil, cu 4 puncte.
CSM Ploieşti a intrat, apoi, în faza pentru locurile 5-8, iar ploieştenii s-au impus în duelul cu Unirea Sânnicolau Mare, scor 27-20, ajungând în „finala” pentru poziţia a cincea. Elevii antrenorului Gheorghe Puia au câştigat şi acest ultim meci, învingând, din nou, pe LPS Iaşi, scor 29-26, adjudecându-şi poziţia a cincea în clasamentul final.
Campioană a devenit CSM Bucureşti, care a învins pe LPS Vaslui în finala mare, scor 27-20. În schimb, Olimpic Mizil, care pierduse în semifinale cu CSM Bucureşti, scor 22-26, a cedat şi finala mică, scor 20-23, cu AH Minaur Baia Mare. De menţionat că echipa CSM Ploieşti l-a avut în componenţă pe golgheterul turneului, Bogdan Niculaie, marcator a 98 de goluri. Lotul ploieştenilor a fost următorul: Teodor Mitrică, Mihnea Matache, Bogdan Niculaie, David Ştefan, George Manea, Rafael Floroiu, Mihai Matei, Mihai Crăciun, Mihai Sîrbu, Klaus Drăgan, Ionuţ Stănescu, Darius Oprea şi Mihai Stănescu.
Echipa feminină de la CSM Ploieşti a evoluat la Reşiţa, turneul final desfăşurându-se în Sala Sporturilor din localitate şi în sala Liceului „Traian Vuia”. Micuţele handbaliste ploieştene, antrenate de Robert Comandant, Geta Stoenescu şi Leonard Cristescu, au făcut parte din grupa D în faza preliminară, începând cu o înfrângere, în disputa cu HCM Torok Râmnicu Vâlcea, scor 19-24. Ploieştencele s-au revanşat, apoi, câştigând clar următoarele două partide, cu LPS Vaslui, scor 30-18, respectiv cu CSŞ Viitorul Cluj, scor 29-18, obţinând calificarea în faza grupelor principale. CSM Ploieşti a încheiat pe poziţia secundă grupa, având patru puncte, la fel ca şi prima clasată, HCM Torok, care a beneficiat de victoria din meciul direct pentru a obţine locul întâi. LPS Vaslui şi CSŞ Viitorul Cluj au încheiat ierarhia grupei, ambele cu câte două puncte. În faza a doua de la turneul final, echipa ploieşteană a început cu o înfrângere în duelul cu gazdele de la Liceul Teoretic „Traian Vuia” Reşiţa, scor 16-27, iar victoria din ultima etapă, cu ASC Corona 2010 Braşov, scor 11-8, a fost insuficientă pentru a obţine calificarea în semifinale.
Cu doar două puncte acumulate, CSM Ploieşti s-a situat pe locul al treilea, în urma formaţiilor din Reşiţa (6p) şi Vâlcea (4p), Corona încheind ierarhia (0p). Astfel, ploieştencele au evoluat în faza pentru locurile 5-8, învingând, mai întâi, pe CS United Galaţi, scor 28-25, pentru ca în „finala” pentru poziţia a cincea să dispună de CSŞ Bacău, scor 21-19.
Campioană a devenit echipa Liceului Teoretic „Traian Vuia” Reşiţa, care s-a impus în finala cu HCM Torok Rm. Vâlcea, scor 16-15, în vreme ce medaliile de bronz au revenit celor de la CSM Bucureşti, învingătoare în finala mică în dauna CSM VSK Miercurea Ciuc, scor 24-15.
De menţionat că echipa pregătită de Robert Comandant, Geta Stoenescu şi Leonard Cristescu a obţinut două premii individuale, Eliza Lăcuşteanu fiind desemnată cea mai bună extremă dreapta, iar Daria Comendant – cea mai tânără jucătoare. Lotul echipei CSM Ploieşti a fost următorul: Ana-Maria Matei, Bianca Voicilă (portari) – Anastasia Toma, Mădălina Iordache, Anelise Grigorescu, Eliza Lăcuşteanu, Cristina Blidaru, Daria Grădişteanu, Alessia Burtea, Nicola Jianu, Denisa Dinicu, Theodora Stere, Bianca Rădulescu, Daria Comendant, Andreea Chiriţă şi Lorena Alexe (jucătoare de câmp).