• 1 din 3 oameni suferă de carenţă de fier. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, carenţa de fier se numără printre cele mai răspândite deficienţe nutriţionale din lume. Este cel mai des întâlnită la femei cu vârsta între 25 şi 35 de ani şi la copiii de până în
    5 ani, dar adesea este nediagnosticată. De ce este important să o descoperim la timp? Medicul Oana Inta, medic cardiolog la Fundaţia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare evidenţiază că oboseala mentală, iritabilitate, ameţeală, pierderea rapidă a concentrării sunt primele semne care se pot remarca în cazul lipsei de fier. Urmează senzaţia de epuizare fizică, paloarea, căderea părului, unghiile friabile şi ulceraţiile bucale. Dacă aveţi astfel de simptome, cea mai bună soluţie este testarea cât mai rapidă a nivelului de fier din organism, informează CSID.
  • Ochii ne trădează emoţiile, temerile, tristeţea, rămân adevărata noastră carte de vizită. Ochii ne dau primii în vileag atunci când suntem obosiţi, când stăm ore în şir în faţa calculatorului, când fumăm prea mult sau nu dormim suficient. De aceea, au nevoie de o îngrijire aparte. ”Culoarea uşor vineţie a pleoapelor, care iniţial apare la oboseală sau când suntem bolnavi, devine în timp permanentă şi se închide la culoare. Se văd mai devreme la cei cu piele transparentă, albă şi subţire, dar sunt cauzate de unele probleme de circulaţie locală. Vasele mai fragile pierd hemoglobina în ţesut. Aceasta se oxidează în hemosiderina care dă culoarea maro şi se vede prin transparenţa pielii. Intensitatea culorii creşte la cei care nu beau destule lichide, care nu consumă fructe şi legume proaspete, care fumează mult şi care stau în aburi sau temperaturi extreme”, spune dermatologul Viviana Iordache, potrivit CSID.