Luiza Rădulescu Pintilie

5.154 de elevi de clasa a VIII-a din şcoli ale judeţului Prahova s-au înscris oficial să susţină Evaluarea Naţională- examenul a cărui medie contează pentru admiterea în licee – dintre cei 6.263 de elevi care au figurat înscrişi, în total, să frecventeze cursurile anului şcolar care se încheie în aceste zile.
Desfăşurarea pentru prima dată a acestui examen chiar în timpul anului şcolar a creat o situaţie inedită din mai multe puncte de vedere. Practic, candidaţii au încheiat cursurile vineri, 8 iunie, iar ieri au susţinut deja prima probă scrisă, cea de Limba şi literatura română. Ca urmare, numărul elevilor care şi-au declarat intenţia participării la examen nu e similar cu al celor care au şi putut să facă acest lucru, pentru simplul motiv că unii dintre ei nu au promovat ulterior clasa, rămânând corijenţi sau chiar repetenţi. La nivelul judeţului Prahova se estimează că este vorba despre 700-800 de asemenea situaţii. Apoi, chiar organizarea examenului s-a făcut în condiţii speciale, având în vedere că probele de examen pentru elevii de clasa a VIII-a s-au desfăşurat în paralel cu derularea normală a programului şcolar al celorlalte clase.
În Prahova funcţionează 153 de centre de examen, practic tot atâtea câte şcoli care au clase a VIII-a există în judeţ. De asemenea, au fost organizate două centre de evaluare a lucrărilor pentru candidaţi din alte judeţe, potrivit metodologiei stabilite pentru examen şi lucrările elevilor prahoveni urmând să fie corectate în alte judeţe.
La proba de ieri, candidaţii au primit două texte la prima vedere pe baza cărora au avut de răspuns la mai multe cerinţe. De asemenea, au avut de povestit în câteva sute de cuvinte o întâmplare petrecută într-o cetate şi să realizeze o compunere prin care să demonstreze genul epic.
La probele de simulare susţinute înaintea examenului adevărat din aceste zile, elevii prahoveni au obţinut un procent de promovabilitate de 68,9 la sută la Limba şi literatura română şi de doar 37,61 la sută la Matematică, media generală fiind de 52,05 la sută. Absolvenţii de anul trecut din Prahova ai clasei a VIII-a au promovat într-un procent de 87,60 la sută acest examen – 94,5 la sută la Limba şi literatura română şi 79,09 la sută la Matematică. Mâine, candidaţii vor susţine cea de-a doua probă a examenului, la Matematică, rezultatele urmând să fie anunţate în data de 19 iunie, până la ora 12,00, iar în aceeaşi zi se pot depune contestaţii (în intervalul orar 14,00 – 19,00). Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 23 iunie.
Ministerul Educaţiei Naţionale a pus la dispoziţie şi o linie TELVERDE pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul desfăşurării Evaluării Naţionale. Astfel, numărul 0800801100 este disponibil începând de ieri până joi, 14 iunie, între orele 8,00 – 16,00, iar vineri, 15 iunie, între orele 8,00 – 14,00. Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu.
Cei care vor promova acest prim examen important din viaţa lor vor avea la dispoziţie 5104 locuri pentru a se înscrie în clasele a IX-a cu diverse profiluri şi specializări din liceele prahovene. Există, de asemenea, 136 de locuri speciale pentru romi.