• Ploieşteanul Vlad Dumitrescu, al doilea marcator al tricolorilor

Petre Apostol

Echipa naţională a României de baschet 3×3 – disciplină care va intra în programul Jocurilor Olimpice din 2020 – nu a reuşit să acceseze faza superioară la Cupa Mondială, care s-a desfăşurat la Manila, în Filipine. În lotul tricolor a fost selecţionat şi un jucător ploieştean, Vlad Dumitrescu, fost campion cu CSU Asesoft Ploieşti şi component al fostei echipe de la CSM Ploieşti, care a promovat în 2016 în prima ligă, în sezonul trecut evoluând la CSO Voluntari, în divizia secundă. nationala b
Alături de Dumitrescu (27 ani), în echipa României de la Cupa Mondială au mai evoluat Marius Ciotlăuș (BCM U FC Argeş Piteşti, fost la CSM Ploieşti în a doua parte a sezonului 2015 – 2016), Anton Diaconescu (Ştiinţa Bucureşti), Alin Andrieş (Cuza Sport Brăila, în locul lui Florin Popa – accidentat)
Naţionala masculină a României a participat pentru a cincea oară în competiția mondială, la această ediţie făcând parte din grupa A, alături de Serbia (câştigătoarea ediţiei precedente), Olanda, Noua Zeelandă şi Kîrgîzstan.
Tricolorii au început turneul cu o victorie în disputa cu Noua Zeelandă, scor 16-12, însă au pierdut, apoi, meciul din aceeaşi zi, cu Kîrgîzstan, scor 18-20. În ultimele două partide din faza grupelor, Naţionala României a cedat atât cu Olanda, scor 11-21, cât şi cu principala favorită la titlul mondial, Serbia, scor 12-21. Astfel, reprezentativa României a încheiat pe locul al patrulea în clasamentul grupei, devansând doar Kîrgîzstan.
Serbia a ocupat prima poziţie, cu patru victorii din patru partide, fiind urmată de Olanda (trei victorii şi o înfrângere) şi de Noua Zeelandă, primele două clasate calificându-se în sferturile de finală. De menţionat că ultimele trei clasate au încheiat la egalitate, cu o victorie şi trei înfrângeri, departajarea realizându-se la punctele marcate.
De remarcat faptul că exact cele două formaţii calificate în sferturi din grupa României şi-au disputat şi finala mare, trofeul revenind tot Serbiei, câştigătoare în ultimul act cu scorul de 16-13. Medaliile de bronz au revenit Sloveniei, care a câştigat finala mică disputată în compania Poloniei, scor 21-16.
Ploieşteanul Vlad Dumitrescu a fost al doilea marcator al echipei tricolore, cu 13 puncte, liderul României fiind Marius Ciotlăuş, cu 23 de puncte.
Ar mai fi de adăugat şi faptul că Dumitrescu a reprezentat România în concurs de aruncări din spatele semicercului (10 aruncări la coş în 30 de secunde), însă nu a reuşit să treacă de faza preliminară.