Violeta Stoica

Chiriașii fostului cămin al Liceului Tehnologic Ludovic Mrazek, din zona Teleajen a Ploieștiului, au primit cumplita veste că trebuie să evacueze camerele pe care le dețin prin contract, după ce reprezentanții municipalității au luat decizia de a desființa instituția de învățământ care avea în administrare imobilul respectiv.
Probabil nimeni nu s-a gândit din timp ce se va întâmpla cu persoanele singure și cu 3-cfamiliile cu copii aflate în această situație, pentru că, la începutul lunii august, tuturor chiriașilor le-a fost transmisă o adresă prin care sunt atenționați că trebuie să predea camerele și să achite contravaloarea cazării aferente lunii iulie.
“Vă aducem la cunoștință că, începând cu data de 1.09.2018, căminul școlar se va închide, iar contractul încheiat cu unitatea de învățământ încetează”, a fost mesajul de la conducerea Liceului Tehnologic Anghel Saligny (care a fuzionat prin absorbție cu Liceul Tehnologic Ludovic Mrazek, proaspăt desființat), adresă ce le-a dat o perspectivă sumbră tuturor acelora care locuiesc cu chirie – unii chiar și de 13 ani – în cămăruțele insalubre și cu băile mai mult decât degradate, pentru că pur și simplu nu au avut unde să se mute. Deși unii dintre aceștia au depus dosare pentru primirea altor locuințe din fondul locativ destinat cazurilor sociale, nu au fost – cel puțin până acum – printre beneficiarii unor asemenea spații.
Oamenii sunt îngroziți în prezent de perspectiva renunțării la acele camere, care – deși sunt mult prea puțin pentru majoritatea dintre noi – pentru ei reprezintă singura variantă de a avea un acoperiș deasupra capului. Costel Ghiță, unul dintre chiriașii puși în situația de a fi 3-btrimis în stradă, spune că atât el, cât și alți locatari provin de la case de copii, ceea ce înseamnă că nici măcar nu au familii la care să apeleze pentru a-i ajuta…
Viceprimarul Cristian Ganea, care cunoaște situația acestor chiriași și implicațiile pe care le are asupra lor evacuarea, a declarat: “Persoanele care locuiesc provizoriu în căminul acestui liceu vor fi redistribuite spre alte locuinţe sociale, în funcţie de domiciliu. Am observat că anumite persoane stau acolo încă din 2005, fiind sinistraţi de când apele pârâului Dâmbu le-au distrus locuinţele”. Pe de altă parte, însă, viceprimarul Ploieștiului cunoaște și faptul că unii dintre chiriași au de mai multă vreme dosarele depuse pentru a obține o altă variantă de locuință socială: “Există câteva dosare deja la ASSC (n.n. – Administrația Serviciilor Sociale Comunitare) pentru redistribuire spre alte locaţii. Nu este o situaţie plăcută, dar din 2005 și până în 2018 nu au reuşit să se pună pe picioare… Niciodată nu vom putea să-i ajutăm absolut pe toţi pentru că sunt şi anumite persoane care sunt din alte judeţe, fără domicilii în Ploieşti, şi ar fi injust să le dăm întâietate faţă de cei care au domiciliu în Ploieşti”, a mai precizat viceprimarul Ganea.
Până una-alta, chiriașii aflați în situația critică de a fi evacuați din singura locație care pentru ei este “acasă” așteaptă răspunsuri ferme și foarte clare de la autoritățile locale pentru a le fi rezolvată problema locativă.