F. T.

Dacă nu sunt chemați să alunge urșii care atacă sau îi sperie pe turiști, jandarmii montani sunt solicitați să-i găsească pe rătăciții care se abat de la drum, la miez de noapte.
Iar dacă nu se întâmplă noaptea vreun eveniment de acest gen, are loc în miezul zilei. Astfel, duminică, în jurul orei 13, 30, jandarmii montani din cadrul Detașamentului Sinaia Prahova au fost sunați, prin intermediul Numărului Unic „112”, de către un bărbat care i-a anunțat că aflându-se în drumeție s-a rătăcit, împreună cu soția și cei doi copii, pe traseul Jepii Mici, iar femeia ajunsese într-o avansată stare de epuizare. Situația critică în care se găseau cei patru fusese cauzată și de “potopul” care se abătuse peste zonă.
“Un echipaj alcătuit din patru subofițeri din cadrul Punctului de Jandarmi Montani Platoul Bucegi, aflat în zona Piatra Arsă, a pornit imediat în căutarea familiei care solicitase ajutorul, iar la scurt timp a reperat-o. Victimele au fost ajutate să urce până la un drum accesibil mijloacelor auto adaptate terenurilor accidentate, apoi au fost conduse în siguranţă cu o autospecială de intervenție în orașul Sinaia”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Prahova.
Și în acest context, reprezentanții IJJ Prahova recomandă turiștilor să nu se aventureze pe traseele montane înainte de a se informa în legătură cu evoluția vremii.