Petre Apostol

Jucătorul ploieştean de volei Liviu Cristudor este foarte aproape de a fi părtaş la o performanţă istorică a echipei naţionale a României, aceea de a se califica la un turneu final al Campionatelor Europene, la care reprezentativa tricoloră nu a mai acces de 25 de ani.
În vârstă de 30 de ani, Cristudor a fost selecţionat de către antrenorii Dănuţ Pascu şi Ovidiu Macarie în lotul cu care Naţionala României abordează primele meciuri din grupa A de calificare la Campionatele Europene. Vicecampion naţional şi câştigător al SuperCupei României cu CS Arcada Galaţi, în sezonul trecut, sportivul format la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti evoluează pe postul de libero la echipa naţională.
De asemenea, în lotul naţional se mai regăsesc şi doi jucători care au contribuit la titlul naţional obţinut de Tricolorul LMV Ploieşti în sezonul trecut, Laurenţiu Lică şi Cristian Bartha.
9-cMâine, de la ora 18:00, în Sala Polivalentă din Craiova, reprezentativa tricoloră va disputa penultimul meci din grupa preliminară, în care va întâlni selecţionata Finlandei. Echipa României a luat prima opţiune la calificarea la Europene, după ce a preluat conducerea grupei, învingând, miercuri seară, reprezentativa Finlandei, la Helsinki, scor 3:2 (25:18, 21:25, 25:22, 18:25, 15:6).
Astfel, tricolorii au ajuns la patru puncte, după ce învinseseră şi echipa din Danemarca, la Craiova, în primul meci al preliminariilor, tot în tiebreak, scor 3:2 (21:25, 25:20, 24:26, 25:22, 15:11).
Totuşi, Finlanda, care ocupă acum locul secund în clasamentul grupei, se află la egalitate de puncte cu România, anterior meciului cu selecţionata tricoloră evoluând, în deplasare, cu Danemarca, impunându-se cu scorul de 3:1 (25:19, 17:25, 25:21, 25:17).
Astfel, echipa naţională a României poate ajunge cu un pas mai aproape la turneul final al Europenelor, printr-un succes în meciul de mâine seară. Ultimele partide ale grupei se vor disputa în luna ianuarie, Finlanda primind vizita Danemarcei, grupare care, apoi, va primi replica României.
La turneul final al Europenelor se vor califica echipele câştigătoare ale celor şapte grupe preliminare, alături de încă cinci formaţii cu cel mai bun punctaj de pe locul al doilea.
Turneul final este programat să se desfăşoare în perioada 12-29 septembrie 2019, urmând să fie găzduit de patru ţări: Belgia, Franţa, Olanda, Slovenia.
Lotul României: Nicolae Ghionea, Gabriel Cherbeleaţă, Claudiu Dumitru, Bogdan Ene, Mihai Gheorghiţă, Adrian Aciobăniţei, Cristian Bartha, Laurenţiu Lică, Marian Bala, Rareş Bălean, Răzvan Olteanu, Andrei Spînu – Liviu Cristudor, Vlad Kantor.