F.T.

Ieri dimineață, în jurul orei 4, jandarmii montani au raportat “ Misiune îndeplinită !”, după ce, timp de mai bine de opt ore, i-au căutat pe doi turiști de naționalitate americană rătăciți în Masivul Bucegi. Potrivit colonelului Liviu Coman, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Prahova, “ cei doi străini, în vârstă de 22 de ani și, respectiv, 24 de ani, au plecat în după amiaza zilei de marți, în jurul orei 15, pe Valea Spumoasă, cu intenția de a ajunge până la Crucea de pe Caraiman. Dar, necunoscând traseele montane s-au rătăcit în zona Jepii Mici. Epuizați fizic, în jurul orei 19.21, cei doi turişti americani au apelat Numărul Unic de Urgență “112”, solicitând sprijinul jandarmilor”. În căutarea celor doi turişti au plecat, după primirea apelului, șase jandarmi din cadrul Detaşamentului Sinaia, iar în jurul orei 23.15, acestora li s-au mai alăturat alți trei subofiţeri.
Aproape de miezul nopții de marți spre miercuri ( ora 23.24), salvatorii au ajuns la cei doi cetățéni americani, găsindu-i blocați pe o stâncă, la 5 metri înălțime, deasupra cursului unui pârâu din zona Valea Spumoasă. Tinerii au fost coborâți cu ajutorul corzii cu ham, pentru ca, mai apoi, să fie conduși în Buşteni.
“Acțiunea a fost foarte dificilă, fiind de durată, din cauza reliefului, a traseului accidentat și a întunericului, încheindu-se în jurul orei 4.00, fără probleme deosebite, turiștii neavând nevoie de îngrijiri medicale”, a mai precizat șeful IJJ Prahova, colonel Liviu Coman.