Petre Apostol

Singura competiţie internaţională pe etape de mountain bike din România, Carpathian MTB Epic, s-a derulat la finalul săptămânii trecute (16-19 august), la startul întrecerii regăsindu-se şi ciclistul ploieştean Gerhard Dumitrescu, legitimat la CS Petrolul Ploieşti. Tânărul de 19 ani este component al lotului naţional de cross-country, reuşind o performanţă remarcabilă la Europenele XCO de anul acesta, ajungând în sferturile de finală ale probei Eliminator (XCE).
Concursul s-a desfăşurat în zona Cheile Grădiştei – Fundata, fiind de clasa a II-a în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale, programând trei etape şi un prolog.
În prima zi a întrecerii s-a desfăşurat prologul, pe o distanţă de numai 10 km, cu o urcare de 550 m. Gerhard Dumitrescu s-a situat pe locul 23, parcurgând traseul în 35 de minute şi opt secunde, sosind cu o întârziere de patru minute şi 11 secunde faţă de primul clasat, Parti Andras, din Ungaria, încheind imediat înaintea unuia dintre sportivii legendari ai României la mountain bike, Tudor Oprea.
La startul competiţiei s-au aflat 111 sportivi, dintre care prologul a fost încheiat de 109 concurenţi.
Prima etapă s-a desfăşurat pe distanţa de 60 km, cu startul şi sosirea la Cheile Grădiştei, având o diferenţă de nivel de 2.700 metri. Ciclistul ploieştean a sosit pe locul 64, cu timpul de 4:46.22 ore, cu o întârziere de aproape o oră şi jumătate (1:27.44) faţă de învingătorul etapei, estonianul Peeter Pruus, campion european în 2016, care preluse conducerea competiţiei şi în ierarhia generală.
Sâmbătă, s-a derulat etapa a doua, pe un traseu cu o lungime tot de 60 km, dar totalizând o urcare de 3.300 metri.
Gerhard Dumitrescu s-a descurcat mai bine în această rundă, sosind pe locul 26, cu timpul de 4:31.25 ore, la mai puţin de o oră (51.13 minute) de primul clasat, tot estonianul Pruus, care îşi consolida, astfel, prima poziţie la general. În urma rezultatului înregistrat, ciclistul ploieştean urcase 20 de poziţii în clasamentul general provizoriu, situându-se pe locul 37.
Ultima etapă a avut loc duminică, pe un traseu cu o lungime tot de 60 km, cu o urcare totală de 2.500 metri. Gerhard Dumitrescu a sosit pe locul 37, parcurgând traseul în 3:46.57 ore, la 51.49 minute de primul clasat, cehul Filip Adel.
Astfel, în clasamentul general final, ciclistul ploieştean a ocupat locul 40, cu timpul total de 13:39.52 ore, având o întârziere de 3:13.17 ore faţă de câştigător – estonianul Peeter Pruus. Podiumul a fost completat de către cehul din top 100 mondial – Marek Rauchfuss (+5.38 minute), respectiv de belgianul Frans Claes (+8.22 minute). Primul român din ierarhie a fost Raul Sînza, ocupant al poziţiei a noua (+53.57 minute), sportiv care participă şi la ciclism pe şosea, fiind component al echipei continentale româneşti MsTina Focus.
De menţionat că Dumitrescu a fost al 30-lea dintre sportivii cu legitimaţie internaţională şi, în plus, a fost al şaselea dintre cicliştii sub 23 de ani. În total, 94 de concurenţi au ajuns la finalul competiţiei.

Valentin Pleşea, în lotul naţional în Turul Ungariei

Tot săptămâna trecută s-a desfăşurat şi Turul Ungariei, la ciclism pe şosea, întrecere de categorie 2.1 UCI, la care a fost prezentă şi echipa naţională a României, condusă de 9-Bantrenorul Iorgos Giorgiadis. Din lotul tricolor a făcut parte şi ciclistul ploieştean Valentin Pleşea (în foto, primul din stânga), în vârstă de 24 de ani, format la CS Petrolul Ploieşti şi, în prezent, component al CSA Steaua Bucureşti. Ciclistul ploieştean participa la întrecerea din Ungaria după doar trei zile de la primul său succes într-o competiţie internaţională, câştigând ultima etapă a Turului Ţinutului Secuiesc (concurs de categorie 2.2 UCI), întrecere pe care a încheiat-o pe locul 24 în ierarhia generală, în vreme ce s-a situat pe locul al şaptelea în clasamentul căţărătorilor.
Efortul depus în săptămâna precedentă s-a dovedit, însă, că a fost prea mare pentru ca Valentin Pleşea să poată înregistra un rezultat bun şi în Ungaria, aceasta nereuşind să încheie competiţia, abandonând în ultima etapă, cea de-a şasea.
Câştigătorul competiţiei a fost italianul Manuel Belletti, de la Androni Giocattoli Sidermec, care a încheiat pe locul al şaptelea în ierarhia pe puncte în Turul Italiei. Primul reprezentant al României din clasamentul general a fost Denis Vulcan, sosit pe locul 40, la 12 minute în urma învingătorului.