Petre Apostol

După festivitatea de deschidere organizată ieri seară, în Piaţa Tricolorului din Alba Iulia, astăzi se va da startul în cea de-a 51-a ediţie a Turului României, cea mai cunoscută competiţie de ciclism din România, care anul acesta este inclusă la categoria 2.2 în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale.
Competiţia organizată de Federaţia Română de Ciclism, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, se desfăşoară în cadrul evenimentelor derulate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire a principatelor româneşti, ca urmare şi traseul a fost realizat în aşa fel încât să traverseze toate cele trei mari provincii istorice. Iar caravana ciclistă va traversa şi judeţul Prahova, în penultima etapă.
La startul acestei ediţii a Turului României se vor alinia 20 de echipe, cinci fiind din România: echipa naţională, echipele continentale MsTina Focus, Team Novak, echipele de club Steaua Bucureşti, UVT-Devron West. Vor mai participa echipele naţionale din Moldova, Serbia, Turcia şi Belarus, echipele continentale Team Illuminate (Statele Unite ale Americii), Monkey Town (Olanda), Trevigiani Phonix-Hemus 1896 (Bulgaria), Kobanya (Ungaria), Massi-Kuwait (Kuweit), Pannon (Ungaria), Voster ATS (Polonia), Apple Team (Kazahstan), Lviv (Ucraina), precum şi echipele de club Cycling Team Friuli (Italia) şi Novo Nordisk Development (Statele Unite ale Americii).
Printre participanţi se regăsesc şi sportivi prahoveni, astfel: Gerhard Dumitrescu (echipa naţională a României), Ionuţ Andrei, Andrei Cojanu (ambii, la MsTina Focus), Valentin Pleşea (Steaua Bucureşti). În plus, echipa MsTina Focus va fi condusă de ploieşteanul Ovidiu Burghelea, în calitate de director sportiv, formaţia având în cadrul său încă un reprezentant prahovean, Cristian Axente, mecanic.
Prima etapă a Turului României se va derula pe distanţa de 154,7 kilometri, pornind de la Alba Iulia, de la ora 13:00, cu sosirea la Sibiu, runda programând o căţărare de categoria B şi trei căţărări de categoria C. În ziua următoare, se vor parcurge 162,8 km, între Sibiu – Făgăraș – Râșnov, după care va urma etapa în care se va urca pe singura căţărare de categorie specială din competiţie, într-o rundă de 176,3 km, pe ruta Brașov – Târgu Secuiesc – Mărășești – Focșani.
Penultima etapă, programată sâmbătă, va începe de la Buzău şi va trece prin judeţul Prahova, prin Mizil (unde va avea loc şi un sprint intermediar), Albeşti-Paleologu, Valea Călugărească, Bucov, centura Ploieşti, urmând să se încheie la Târgovişte, după 124,7 km.
Turul se va încheia duminică, printr-un circuit de 99 km în Bucureşti.
Se vor acorda tricoul galben – pentru liderul clasamentului general, tricoul verde – oferit celui mai bun cățărător, tricoul roșu – pentru cel mai bun sprinter, tricoul albastru – pentru ciclistul român cel mai bine situat în clasamentul general, tricoul alb – pentru cel mai bun rutier sub 23 de ani.
Câştigătorul în clasamentul general va fi recompensat cu suma de 700 de euro, în vreme ce pentru victoria de etapă se acordă câte 300 de euro. De asemenea, se vor premia şi primii trei clasaţi de la categoriile cel mai bun căţărător, cel mai bun sprinter, cel mai bun tânăr sub 23 de ani, cel mai bun român din clasamentul general, prima poziţie fiind recompensată cu câte 200 de euro. În plus, şi primele trei echipe din ierarhia generală vor fi premiate, pentru prima poziţie acordându-se 300 de euro.
9-bDe menţionat că în cadrul acestei ediţii a Turului României, printre invitaţii speciali se numără şi antrenorul Constantin Ciocan (foto), unul dintre cei mai titraţi tehnicieni din ţară, care activează în prezent la CS Petrolul Ploieşti. De altfel, acesta a avut o carieră de succes şi ca sportiv, făcând parte din legendara echipă a României din anii ’60, participând la Campionatele Mondiale şi la Jocurile Olimpice.