Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Ovidiu Raeţchi, a propus, ieri, ca baza de la Deveselu să poarte numele lui John McCain, care ar fi o ”expresie extrem de adecvată a parteneriatului româno-american pe care acesta l-a încurajat şi l-a reprezentat atât de bine”, potrivit Mediafax.
”Ne-am despărţit zilele trecute de senatorul John McCain, erou de război şi politician american major. Un avocat şi un luptător pentru respectarea valorilor democratice şi drepturilor omului, oriunde acestea erau ameninţate în lume, senatorul McCain a fost un prieten al României. Ne-a sprijinit necondiţionat în continuarea parcursului nord-atlantic şi ne-a încurajat să nu ne abatem de la respectarea independenţei justiţiei şi de la consolidarea statului de drept”, arată Ovidiu Raeţchi într-o declaraţie politică, susţinută în Camera Deputaţilor.
El a mai spus că preocuparea senatorului McCain pentru România s-a văzut şi în anul 2014, atunci când a efectuat o vizită oficială în tara noastră, ocazie cu care a avut întâlniri cu preşedintele României, ministrul de Externe şi preşedintele Camerei Deputaţilor, temele de discuţie vizând statul de drept şi legislaţia privind imunitatea parlamentarilor români.
”Alături de senatorii americani Ron Johnson şi Christopher Murphy, McCain a oferit atunci un mesaj fără echivoc, valabil şi în ziua de azi: <Dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să restricţioneze lupta anticorupţie, asta ne afectează relaţiile cu România>. Interesul senatorului McCain pentru situaţia României s-a observat şi în 2017, atunci când, în cadrul unei întâlniri la Washington cu ministrul de Externe al României, acesta a apreciat decizia autorităţilor române de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli în domeniul apărării, precum şi contribuţia esenţială a României în cadrul NATO”, a adăugat Raeţchi.
În opinia lui Raeţchi, există premise pentru a lansa o dezbatere privind posibilitatea de a oferi bazei de la Deveselu, în mod onorific, numele lui John McCain.
”Ar fi o expresie extrem de adecvată a parteneriatului româno-american pe care senatorul McCain l-a încurajat şi l-a reprezentat atât de bine – şi imi exprim convigerea că putem identifica o cale procedurală eficientă în acest sens”, a conchis Ovidiu Raeţchi.