• Dumbrava beneficiază de bani pentru că pe teritoriul ei va trece drumul de mare viteză Ploiești-Buzău
V. Stoica
Opt comune din județul Prahova vor beneficia de prestarea serviciilor de cadastru și carte funciară ca urmare a aplicării unui proiect cu fonduri europene. Locuitorii din localitățile Ariceștii Rahtivani, Baba Ana, Dumbrava, Colceag, Valea Călugărească, Păulești, Albești-Paleologu și Târgșoru Vechi au fost înscrise în acest proiect, ceea ce înseamnă că banii vor fi alocați aproape integral de la Uniunea Europeană. Unele dintre aceste localități prahovene au fost selectate ca urmare a faptului că fac parte dintre comunele prin care va trece viitorul drum de mare viteză Ploiești-Buzău, așa cum este cazul comunei Dumbrava.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat, săptămâna trecută, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunțul cu numărul CN1005022 – “Servicii de înregistrare sistematică în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor din 194 de unități administrativ-teritoriale”. Finanțarea acestor servicii este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional – Proiectul major privind „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”.
Achiziția se desfășoară pe 36 de loturi și se va finaliza cu încheiere de acord cadru/lot pentru o perioadă de 24 de luni. Bugetul maxim estimat este de 202.300.056 lei.
Proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” completează obiectivul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României.
Selectarea localităților din zonele rurale a fost făcută în funcție de anumite criterii, de prioritizare, printre care se regăsește și aceea de a fi localităţi care fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României, localităţi care implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe și localităţi în care sunt identificate zone cu vulnerabilităţi sociale particulare privind accesul informal la proprietate.