Ieri a fost marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi de a sublinia importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening. Conform ultimelor estimări ale Centrului internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cancerul îşi continuă progresia „alarmantă” în lume cu 18,1 milioane de noi cazuri şi 9,6 milioane de decese în 2018, se arată într-un raport publicat în septembrie 2018 şi citat de agenţiile France Presse şi EFE, iar cancerul la sân este la nivel mondial principala cauză de deces prin cancer la femei (627.000 decese), potrivit Agerpres. Potrivit textului Declaraţiei, citit în Plen de senatorul Doina Silistru şi publicat pe site-ul www.senat.ro, România se clasa – când a fost marcată pentru prima dată această zi – la acel moment, pe locul al zecelea în rândul ţărilor europene care se confruntă cu această boală. La nivelul României, statisticile arătau o creştere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în anul 1994, la 98.000, în 2011. „Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (…) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce priveşte incidenţa, cu o rată de 25,2, dar şi mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare şi prevenţie. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supravieţuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 şi 4, ceea ce reduce considerabil rata de supravieţuire”, se susţine în documentul amintit.
În vederea combaterii afecţiunilor oncologice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două acţiuni convergente, respectiv depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecţiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare şi programe de screening, şi prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stil de viaţă, nutriţie, activitate fizică.