Nicoleta Dumitrescu

Cei care au în proprietate case, autovehicule şi terenuri şi au uitat să treacă pentru achitarea celei de-a doua tranşe de plată pe la fiscul local trebuie să se grăbească. Astăzi expiră termenul limită pentru plata taxelor şi a impozitelor locale aferente semestrului al doilea, ultima plată pe anul 2018 – situaţie valabilă şi la Ploieşti – cu menţiunea că s-a prelungit cu o zi faţă de data limită fixată în conformitate cu prevederile legale, întrucât 30 septembrie a fost ieri, duminică, în zi nelucrătoare. Cu toate că ploieştenii şi-au menţinut, în prima parte a anului, statutul de bun-platnici, în contextul în care până la data de 29 martie au achitat taxele pentru imobile, autovehicule și terenuri deținute în proprietate 102.693 de contribuabili, cea mai mare parte dintre aceştia beneficiind şi de reducerea de 10%, sunt destui cei care în scriptele fiscului local sunt incluşi la categoria rău-platnici. Mai exact, sunt peste 40.000 de contribuabili, persoane fizice, care au înregistrat debite, acestora alăturându-li-se alţi  peste 1.400 de contribuabili persoane juridice. Pentru cine nu achită astăzi, în ultima zi de plată, de mâine îi vor fi calculate, la suma restantă, şi majorările de întârziere, plus că Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti va demara şi acțiunile de recuperare a debitelor prin executare silită, operaţiune care va începe cu emiterea somațiilor și a titlurilor executorii.

Potrivit Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești, astăzi este termenul scadent pentru achitarea impozitelor şi a taxelor locale aferente semestrului al II-lea, plata pentru ultima tranşă pe anul 2018 fiind prelungită cu încă o zi faţă de termenul legal, având în vedere că data iniţială, 30 septembrie, a fost ieri, duminică, zi nelucrătoare. Trebuie adăugat faptul că ploieştenilor, proprietari de imobile, terenuri sau maşini, nu le-a fost greu să facă, încă de la începutul anului, calculele în ceea ce priveşte taxele şi impozitele datorate pentru 2018, pentru că au avut aceeaşi valoare ca şi anul trecut, cu precizarea că este al doilea an consecutiv în care nivelul se menţine redus cu 10% faţă de valorile percepute în anul 2016. Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi cel pentru autovehicule se achită anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. Conform unei situaţii solicitate conducerii Serviciului Public Finanţe Locale Ploieşti, până la sfârşitul săptămânii trecute au achitat taxele şi impozitele locale 122.926 de contribuabili, cu precizarea că mulţi dintre ei au vrut să scape de această grijă chiar din primele luni ale anului. Concret, până pe 29 martie şi-au achitat impozitele şi taxele locale 102.693 de contribuabili, dintre aceştia 91.520 fiind cei care au beneficiat şi de bonus pentru că au achitat sumele datorate integral, cu anticipaţie. De altfel, încă din primele zile ale acestui an, ploieştenii s-au grăbit să-şi achite impozitele şi taxele pentru bunurile pe care le au în proprietate, respectiv clădiri, autovehicule și terenuri, în contextul în care, de pildă, în perioada 4-10 ianuarie, zilnic, la fiscul local s-au prezentat aproape 1.000 de persoane.

finante Ploiesti
Conform precizărilor primite de la directorul SPFL Ploieşti, Simona Dolniceanu, sunt şi persoane care pot fi incluse în categoria celor rău-platnice, pentru că figurează cu datorii. „În ceea ce priveşte datornicii, în cazul persoanelor juridice, numărul acestora este de 1.457 de contribuabili, valoarea obligațiilor restante fiind de 16.180.738 de lei. În cazul persoanelor fizice, numărul debitorilor este de 40.015 de contribuabili, valoarea debitelor privind impozitele și taxele locale fiind de 20.076.669 de lei”, ne-a precizat aceasta.

Acţiuni de recuperare a debitelor prin executare silită

Având în vedere că astăzi este ultima zi în care se mai pot achita taxele şi impozitele, de mâine se vor percepe şi penalizări. Concret, pentru sumele neachitate la termenul scadent se calculează majorări de întârziere de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, până la data stingerii integrale a obligațiilor fiscale datorate. Pe de altă parte, Serviciul Public Finanțe Locale Ploiești a anunţat că, tot începând de mâine, va demara şi acțiunile de recuperare a debitelor prin executare silită, în prima etapă fiind emise somațiile şi titlurile executorii. De altfel, directorul SPFL Ploieşti ne-a oferit detalii şi în ceea ce priveşte situaţia executărilor silite înregistrate de la începutul acestui an: “Numărul somaţiilor și al titlurilor executorii emise de instituția noastră în anul 2018 pentru persoane fizice este de 11.138, dintre care s-au instituit un număr de 9284 de popriri, încasându-se prin executare silită până la această dată (n.n – sfârşitul săptămânii trecute) suma de 4.195.980 de lei. De asemenea, numărul somaţiilor și al titlurilor executorii emise în anul 2018 pentru persoane juridice de către instituția noastră este de 1.202, fiind instituite în acest sens 1.695 de popriri, suma încasată din executare silită fiind de 7.051.018 de lei”.
La nivelul municipiului Ploieşti sunt înregistraţi 147.660 de contribuabili persoane fizice şi 7.169 de contribuabili persoane juridice.