” Incidenţa diabetului este foarte mare la nivelul României – 12,4% din nivelul populaţiei României. (…) În rândurile copiilor se constată o creştere a incidenţei diabetului. Astăzi avem în monitorizare 3.440 de copii cu diabet zaharat tip I. Aceste date au impus necesitatea unei măsuri urgente. În primul rând pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor cu diabet. O bună monitorizare a glicemiei va reduce riscul de apariţie a complicaţiilor acute şi cronice cauzate de diabet. (…) Un rol important îl are medicul de familie, care are posibilitatea să evalueze riscul de îmbolnăvire (…) prin efectuarea controalelor de rutină”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Mondiale a Diabetului, potrivit Agerpres.
Ministrul a explicat că, în prezent, subprogramul naţional de diabet tip I se desfăşoară în 11 centre regionale.
„Astfel, achiziţia, montarea şi eliberarea dispozitivelor medicale specifice diabetului zaharat de tip I se realizează prin centrele metodologice regionale Bucureşti – 4 spitale, Timişoara – 2 spitale, Iaşi – 2 spitale, Cluj –
2 spitale, Dolj – un spital”, a punctat Pintea.
Ea a precizat că Ministerul Sănătăţii are în vedere extinderea acestor centre, iar programul demarat în luna octombrie va funcţiona mult mai bine de anul viitor.
Totodată, ea a făcut apel la medicii de familie să utilizeze riscograma pentru a preveni şi depista în fazele incipiente diverse afecţiuni, printre care şi diabetul. „Medicul de familie poate preveni îmbolnăviri prin consilierea persoanelor din lista proprie prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi o dietă corespunzătoare”, a susţinut ministrul. Pintea a reamintit că, începând din acest an, pachetul de servicii medicale de bază conţine screeningul prenatal, realizat în maternităţi. „În cadrul acestui pachet, fiecare gravidă are acces la o serie de servicii medicale, printre care sunt incluse controlul glicemiei şi toleranţa la glucoză. În programul care se adresează pacienţilor de diabet au fost incluse şi trei molecule noi, care cresc opţiunile de tratament ale adulţilor cu diabet zaharat tip II”, a mai arătat ministrul Sănătăţii.
La nivel naţional, în anul 2017, 1.785.300 de persoane cu vârsta între 20 şi 79 de ani, reprezentând 12,4% din populaţia României, suferea de diabet.
La nivel mondial, 1 din 11 adulţi are diabet (aproximativ 425 milioane), iar majoritatea cazurilor sunt diabet tip II.