Prima zi a Târgului de Carte Gaudeamus este, mai mereu, una de așezat cărți în rafturi, cu cititori puțini și organizatori mulți. Primăria a organizt o dezbatere dedicată Centenarului în care au fost mai mulți vorbitori decât public.

Lansarea primului roman al poetului Lucian Avramescu, ”Despre singurătate”, la standul Editurii Niculescu, a reanimat rotonda centrală a Romexpo, a adunat lume și s-a constituit într-un neuitat moment de spirit. După cuvântul de deschidere al gazdei, în persoana directorului de imagine Carmen Vasile, au vorbit, despre carte și autor, scriitorul Ștefan Mitroi și publicistul Octavian Știreanu, ambii inspirați, strălucitori în discurs, lăudând cu argumente cartea și scriitorul care și-a mai adăugat un produs de referință în biblioteca pe care și-a creat-o.

Prozatorul Ștefan Mitroi a deplâns obtuzitatea Uniunii Scriitorilor care a devenit un for administrativ opac, neglijând valorile adevărate și trecând, cu o superioritate anchilozată, pe lângă ei. Lucian Avramescu și-a salutat, pe rând, oaspeții, bucuros că mai există oameni care citesc cărți, nu doar mesajele de pe telefon. El s-a bucurat să-și revadă prieteni și cunoștințe din tinerețe și care ”nu erau atât de celebri cum sunt azi”, referindu-se la Valer Dorneanu și Daniela Bartoș, la senatorul Adrian Țuțuianu și omul de afaceri Ioan Antonescu, farmacista Liliana Vlas, ”care, dacă o suni la trei noaptea și-i ceri o doctorie e în stare să ți-o aducă din Patagonia”, la marele sportiv și om de carater Ivan Patzaichin și ”blonda sa ploieșteancă”, la directorul Ziarului Prahova, Dumitru Cârstea și la mulți din foștii săi colegi (Carolina Ilica, Emilia Vasiliu, Anca Munteanu, Bebe Răvescu, Mihai Milca, Ioan Hidecuti și alții), la avocatul Marian Nazat, comentatorul sportiv, scriitorul și umoristul Adrian Fetecău, la Tania Tudorică, Corina Tănasie, la vărul său Dan Tănăsescu și ruda apropiată, profesoara de vioară Mihaela Tomescu, mama lui Alexandru, la poetul Constantin Romulus Preda.

Scriitorul s-a bucurat să-i revadă pe doctorița Anda Iacob (fiica regretatei avocate Paula Iacob) și soțul ei, ca și pe vechii săi prieteni din televiziune Andra și Gabriel Ispas.

Clujul a fost prezent prin nepotul lui Mitică Vișoiu, cu adânci rădăcini la Sângeru. A fost multă lume cunoscută, iar poetul, uitându-i pe unii, într-un catalog pe sărite și-a creat și supărări, cum ar fi – și-a cerut scuze telefonic – scriitorii Maria Timuc și Carol Roman, care ar fi trebuit să cuvânteze. ”Pierderea e a mea”, a spus autorul, care i-a salutat cu plecăciune pe cei necunoscuți, veniți la lansarea cărții sale. Surpriza a fost prezența prefectului Capitalei Speranța Cliseru și a subprefectului Cornel Cârstea, acesta din urmă fiu al primului său redactor șef la Râmnicu Vâlcea, unde și-a început munca de ziarist.

Încheierea cu autografe a fost asezonată și cu celebra palincă veche a autorului, autor care se trage – zice el – dintr-un bunic, Victor Avramescu, medaliat cu aur în 1933 pentru cea mai bună țuică de prună din țară. Firește că nu a putut să nu recite și ”Bună seara, iubito”, la sugestia soției.

 

Giorgiana Radu, AMPress

Fotografii – Maria Timuc, Ioan Busuioc, Ana Luciana Avramescu