• Alimentele pe care le consumăm zilnic ne distrug încet, dar sigur sistemul imunitar. Emoţiile, stresul, anxietatea și nervii, toate aceste emoţii dăunătoare reduc capacitatea organismului de a se apăra. Lipsa activităţii fizice duce la slăbirea sistemului imunitar. În concluzie, alimentele, emoţiile și activităţile zilnice contribuie la slăbirea sistemului imunitar, potrivit Click.
  • În categoria alimentelor nesănătoase consumate frecvent în post intră şi napolitanele, dulcele care mai alină din poftele lumeşti în această perioadă. Chiar dacă nu conţin lapte, ouă sau unt, dulciurile de post, nu numai napolitanele, au la bază grăsimi vegetale hidrogenate, făină, amidon de porumb, sirop de fructoză, zahăr rafinat şi afânători, ingrediente deloc indicate într-un regim alimentar sănătos. Consumate în exces şi pe o perioadă îndelungată, cum ar fi intervalul de mai bine de o lună până la Crăciun, napolitanele şi celelalte alimente de post contraindicate favorizează acumularea kilogramelor, potrivit CSID.
  • Hepatita virală A, numită şi boala „mâinilor murdare”, are transmitere digestivă (de la fecale care contaminează alimentele). Ea nu se cronicizează, dar este mai severă la adulţi. Se poate evita prin vaccinare (vaccinul se vinde în farmacii şi se poate face la cerere la medicul de familie). Acesta creează imunitate de scurtă durată (boala poate să apară după 10 ani de la vaccinare). Persoanele care au anticorpi IgG antiVHA nu necesită vaccinare (au făcut infecţia şi au imunitate)- este situaţia pentru mai mult de 85% din adulţii din România, potrivit Doctorul zilei.
  • Studii ample au arătat că zahărul este cel mai mare duşman al pielii. Îmbătrânirea şi ridurile apar atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea mare, iar pielea începe să-şi piardă elasticitatea şi colagenul. Conform dermatologilor, eliminarea dulciurilor din meniul zilnic ne va ajuta să arătăm cu 10 ani mai tineri, scrie Rador. Deci, indiferent de cât de tentantă este o felie de tort, trebuie să ne gândim de două ori înainte de a o mânca. Un alt studiu arată chiar că efectele renunţării la zahăr sunt similare cu consecinţele renunţării la droguri. Oamenii devin deprimaţi şi îşi pierd buna dispoziţie. Cercetătorii spun că zahărul este un simbol al iubirii, pentru că primul aliment primit după naştere este laptele matern care conţine lactoză sau zahăr din lapte, potrivit Descopera.ro.