Specialiştii de la Institutul Julius Kuhn au făcut un studiu privind bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene, concentrându-se pe rezistența la transfer în cazul legumelor proaspete, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Salata este un preparat cosumat adesea de oamenii care vor o dietă sănătoasă şi echilibrată. Diferite tipuri de salată sunt preparate şi ambalate, iar apoi oferite spre vânzare. Este cunoscut faptul că aceste tipuri de produse proaspete pot fi contaminate cu bacterii. Specialiştii au demonstrat că pot exista şi bacterii rezistente la antibiotice. ”Bacteriile rezistente la antibiotice sunt cel mai frecvent întâlnite în bălegar, în nămol, în sol şi în apă. Îngrijorător este faptul că aceste bacterii au fost găsite şi pe plante, ceea ce ar putea fi un risc pentru sănătatea consumatorilor”, spune Andreas Hensel, preşedintele
Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor.
Pentru acest studiu, specialiştii au cumpărat diferite sortimente de salate mixte care se găsesc în supermarket. Au fost luate probe şi au fost analizate pentru a determina cantitatea totală a genelor cu rezistenţă antimicrobiană transferabilă. Experţii s-au concentrat pe bacteriile ”escherichia coli”, care sunt rezistente la substanţa activă numită tetraciclină. Acest lucru se datorează faptului că antibioticele de tetraciclină sunt utilizate în creşterea animalelor, astfel că pot favoriza dezvoltarea şi înmulţirea bacteriilor rezistente în organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum şi o parte dintre antibiotice, sunt excretate, iar apoi ajung pe câmpuri prin îngrăşăminte, cum ar fi bălegarul. ”Rezultatele arată că au fost găsite multe astfel de bacterii transferabile, cu gene de rezistenţă din E.coli, în produsele proaspete. Fiecare astfel de bacterie provoacă rezistența la multe tipuri de antibiotice. De asemenea, bacteria E.coli a fost găsită în produsele testate”, spune Smalla.
Dacă aceste bacterii se dezvoltă pe alimentele vegetale, ele pot ajunge foarte uşor în intestinul uman. Mai apoi, ele îşi pot transmite proprietăţile către alte bacterii aflate deja în organism. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer de gene orizontale. În natură, transferul genelor orizontale permite bacteriilor să se adapteze rapid la schimbările mediului. Dacă un pacient este tratat cu antibiotice, aceste bacterii rezistente sunt o piedică deoarece se înmulţesc foarte repede. Totuşi, nu există încă foarte multe dovezi care să demonstreze în ce măsură bolile sunt cauzate de astfel de bacterii.
Consumatorii ar trebui să spele întotdeauna legumele crude cu apă potabilă înainte de a le consuma, pentru a diminua riscul de a intra în contact cu agenţii patogeni sau cu bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene.
Anumite segmente ale populaţiei ar trebui să nu consume deloc salate deja preparate şi ambalate. Specialiştii atenţionează în mod special: femeile gravide; vârstnicii cu un sistem imunitar slăbit; oamenii cu un sistem imunitar slăbit din cauza unor afecţiuni deja existente; persoanele care urmează un tratament pe bază de antibiotice.
Cu toate acestea, spălarea legumelor nu este suficientă pentru a elimina în totalitate bacteriile şi agenţii patogeni. Persoanele care au un sistem imunitar scăzut ar trebui să încălzească legumele minimum două minute, la 70°C, înainte de consum.