Majoritatea oamenilor au trecut prin această experienţă, şi anume să nu îşi amintească numele unui cunoscut. Asta ne face să credem că nu excelăm când vine vorba de reţinutul numelor. Cu toate acestea, specialiştii au descoperit, printr-un nou studiu, că această convingere este eronată şi că, mai degrabă, ne aducem aminte numele unei persoane decât faţa, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Cercetătorii de la Universitatea din York, care au condus studiul, susţin că atunci când ne criticăm pentru că uităm numele cuiva nu facem decât să ne subestimăm creierul.
Amintirea chipului unei persoane ține de recunoaştere, pe când, atunci când vine vorba de numele unei persoane se folosesc alte mecanisme ale memoriei, de aici şi convingerea oamenilor că sunt mai buni la recunoaşterea fețelor.
Cercetătorii subliniază faptul că devenim conştienţi că am uitat numele unei persoane doar când îi recunoaştem fața. Rareori suntem puşi în situaţia de a ne aduce aminte numele, dar nu şi figura.
Pentru acest studiu, cercetătorii au creat un test de recunoaştere. Ei au pus cerinţe egale asupra abilităţii participanţilor de a recunoaşte atât numele, cât şi fețele. Rezultatele au demonstrat că participanţii şi-au adus aminte mai repede numele persoanelor. În cazul numelor, au înregistrat un scor de 83%, pe când în cazul chipurilor, au înregistrat un scor de 64%.
”Studiul nostru sugerează că, atunci când oamenii susţin că au dificultăţi în amintirea numelor unor persoane, s-ar putea să se descurce şi mai rău când vine vorba de figurile lor. Experienţele noastre de viaţă cu numele şi chipurile ne-au indus în eroare când vine vorba de modul în care funcţionează mintea noastră. Dacă eliminăm aceste prejudecăţi, s-ar putea să vedem lucrurile diferit”, spune Rob Jenkins, de la departamentul de psihologie al Universităţii York. În cadrul acestui studiu participanţii au avut la dispoziţie un timp limitat pentru a memora numele şi fetele unor persoane necunoscute. Mai apoi, li s-a cerut să îi indice pe cei pe care credeau că i-au văzut anterior. Cercetătorii au repetat testul, dar au complicat lucrurile. Ei le-au prezentat imagini diferite cu aceleaşi persoane şi aceleaşi nume, scrise cu alt tip de font. Acest lucru a făcut testul să fie realist, deoarece noi percepem fețele reale diferit datorită unor factori precum lumina şi coafura.
În medie, participanţii au rescunoscut 73% dintre feţe când li s-a arătat aceeaşi fotografie şi 64% dintre ele când li s-a arătat o fotografie diferită, cu aceeaşi persoană. În schimb, au recunoscut 85% dintre numele prezentate în acelaşi format şi 83% dintre numele scrise cu fonturi şi dimensiuni diferite.
Când oamenii de ştiinţă le-au prezentat chipuri şi nume ale unor oameni celebri, rezultatele au fost mult mai echilibrate.
”Rezultatele arată că nu stăm deloc bine la recunoaşterea chipurilor necunoscute. Abilitatea noastră nu este extraordinară nici când vine vorba de persoane pe care le cunoaştem. Totuşi, cunoaşterea chipului, dar nu şi a numelui rămâne un fenomen cât se poate de frecvent în viaţa de zi cu zi”, concluzionează Jenkins.