F. T.

Peste 200 de voluntari au împădurit, în această lună, cu puieți de gorun, frasin, paltin și platan, pe raza comunei Tătaru, o jumătate de hectar de teren. Inițiativa a aparținut Asociației “Plantăm fapte bune în România”.
Potrivit unui comunicat al asociației sus-amintite, numărul total al puieților cu care s-a împădurit la Tătaru a fost de 2.000. În acest context, inginerul silvic Emil Ifrim a precizat: “În pofida vremii care a transformat toamna lui 2018 în poate cel mai dificil sezon de plantare de până acum, «Plantăm fapte bune în România» a reușit să pună bazele pentru 13 hectare de pădure. Vom continua și în primăvară, când vor lua ființă şi celelalte păduri planificate, cu ajutorul voluntarilor care şi-au manifestat nerăbdarea de a participa”.
Asociația “Plantăm fapte bune” mai explică, în același document de presă, și motivul pentru care unele plantări au fost amânate pentru primăvara anului viitor: “Motivul reprogramării pentru primăvara lui 2019 a unora dintre acțiuni îl reprezintă seceta prelungită cu care ne-am confruntat în această toamnă. În multe zone nu a plouat în ultimele trei-patru luni, ceea ce a condus la apariția unei secete pedologice, concretizată printr-un aport de umiditate în sol extrem de scăzut, mai ales în primii zeci de centimetri ai acestuia. În acest context, solurile sunt foarte compacte, iar săparea s-ar fi realizat foarte greu ori ar fi fost, în unele cazuri,imposibil de realizat”.
Participarea la acțiunile de împădurire ale asociației au fost recunoscute prin acordarea dimplomei „Green Endorsement”, iar partenerii naționali la acțiunile Asociației „Plantăm fapte bune în România” în 2018 au fost JYSK, Bergenbier și Dedeman. Alături de ei, susțin financiar inițiativa CEC Bank, Daikin, FAN Courier, Groupe Renault România, Kaufland, SIXT, Skanska și Yusen Logistics.