Cercetătorii au descoperit că numărul de calorii pe care le ard oamenii în timp ce se odihnesc se schimbă în funcţie de perioada zilei. Când sunt în repaus, oamenii ard cu 10% mai multe calorii după-amiaza sau seara, decât dimineaţă, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Constatările întăresc rolul important al ceasului circadian în metabolismul nostru. De asemenea, explică de ce neregulile din timpul meselor, al somnului şi al programului de la serviciu pot creşte semnificativ riscul de a lua în greutate.
”Este surprinzător faptul că există o diferenţă în cantitatea caloriilor arse chiar dacă facem aceeaşi activitate, în funcţie de momentul zilei”, spune Kirsi-Marja Zitting, principalul autor al studiului, de la ”Harvard Medical School”.
Specialiştii şi-au propus să descopere schimbările care au loc în metabolism pe parcursul zilei pe lângă efectele activităţii, al ciclului de somn şi al dietei. Astfel, au studiat şapte persoane într-un laborator special, în care nu existau indicii legate de oră. Nu existau ceasuri, ferestre, telefoane sau internet. Participanţilor li s-a impus când să se culce şi când să se trezească. În fiecare noapte, orele de somn erau decalate cu patru ore, adică echivalentul unei călătorii spre vest în patru fusuri orare, timp de trei săptămâni.
”Din cauză că în fiecare săptămână făceau echivalentul circulării globului, ceasul intern al corpului lor nu putea să ţină pasul, aşa că a oscilat în ritmul propriu. Acest lucru ne-a permis să măsurăm rata metabolică în toate orele biologice ale zilei”, spune Jeanne Duffy, de la departamentul de tulburări ale somnului al Spitalului Brigham.
Specialiştii au descoperit că consumul energiei este cel mai scăzut în faza circadiană pe care specialiştii au notat-o ca ~ 0 °, care corespunde cu diminuarea temperaturii corpului în timpul nopţii biologice. Cel mai ridicat nivel de consum al energiei a fost asociat cu faza circadiana de aproximativ 180 °, aproximativ 12 ore mai târziu, începând cu după-amiaza biologică, până seara.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că şi coeficientul respirator al participanţilor, care reflectă utilizarea macronutrientului, variază în funcţie de faza circadiană. Acest nivel a fost foarte scăzut seara şi foarte ridicat dimineaţa.
”Constatările noastre oferă prima caracterizare a unui profil circadian privind consumul energiei, înlăturând efectele factorilor precum activitatea, somnul şi dieta. Nu este vorba doar despre ceea ce mâncăm, ci şi despre când mâncăm, când ne odihnim, acestea au un impact asupra energiei pe care o ardem, sau pe care o depozităm sub formă de grăsime”, concluzionează Duffy.
În viitor, echipa de specialişti îşi propune să analizeze modul în care pofta de mâncare şi răspunsul organismului la hrană variază în funcţie de perioada zilei.