Admiterea la şcolile militare se schimbă începând din anul 2019, în media de admitere o pondere de 30% având media de absolvire a claselor V-VIII, cu 70% notele obținute la testele de verificare, anunță Hotnews. Potrivit Ordinului nr. 4829 din 2018 al ministrului Educaţiei Naţionale, modul de calcul al mediei de admitere utilizate pentru admiterea în colegiile naţionale militare pentru anul şcolar 2019-2020 este MFA( media finală de admitere)=0,3 MA ( 0,2 media de absolvire a claselor V-VIII + 0,8 media de la testele naţionale)+0,7NT (nota obţinută de candidaţi la testul de verificare a cunoştinţelor ce se susţine la colegiile naţionale militare).
Potrivit documentului, termenul limită de întocmire a dosarului de candidat (inclusiv efectuarea vizitei medicale pentru care este necesară o planificare anterioară) este 1 martie 2019.
Până acum, media finală de admitere se calcula astfel: MFA( media finală de admitere) = (NT-nota obţinută la testul tip grilă de evaluare a cunoştinţelor la disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică + MA- media de admitere în învăţământul liceal de stat, calculată ca medie ponderată între media generală obţinută la evaluarea naţională şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII–a / 2. În România sunt 5 colegii militare pentru învăţământ liceal: Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia; Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza; Colegiul Național Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc; Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova; Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanţa.