Specialiştii au descoperit, printr-un nou studiu, că pierderea auzului în rândul vârstnicilor este asociată cu multe simptome ale depresiei. De asemenea, sugerează că majoritatea nici nu încearcă să se trateze, acesta fiind un mod eficient de a preveni depresia, potrivit sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Studiul a fost publicat în ”JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery”.
Majoritatea persoanelor care au peste 70 de ani suferă, cel puţin, de o pierdere uşoară a auzului, dar cele mai multe cazuri rămân nediagnosticate, astfel că nu sunt nici tratate. Pierderea auzului este uşor de diagnosticat şi de tratat, iar tratamentul este foarte important deoarece poate ameliora sau preveni depresia”, explica Justin S. Golub, profesor de ORL-chirurgie la Universitatea Columbia.
Pierderea auzului apare frecvent la adulţii aflaţi la vârsta a treia, fiind în topul celor mai comune afecţiuni cronice. Această condiţie creşte riscul altor afecţiuni, cum ar fi demența şi tulburările cognitive. Totuşi, există numeroase studii anterioare care susţin că pierderea auzului poate declanşa depresia. Cercetătorii au analizat datele de sănătate a 5,239 de persoane, cu vârsta de peste 50 de ani, care au participat anterior la studiul ”Study of Latinos”. Fiecare participant a fost supus unui test auditiv audiometric, o modalitate obiectivă de a evalua pierderea auzului. Mai mult, au fost testaţi şi pentru depresie. Cercetătorii au descoperit că persoanele care sufereau de pierderi uşoare ale auzului au avut un risc dublu de simptome clinice semnificative ale depresiei, comparativ cu cei care auzeau normal. În plus, cei care au avut pierderi severe ale auzului au avut un risc de patru ori mai mare de a se confrunta cu depresia. Studiul s-a axat pe această asociere într-un singur punct al vieţii participanţilor, astfel că nu se poate deduce cu certitudine că pierderea auzului cauzează simptome depresive. ”Acest lucru ar trebui să fie demonstrat printr-un studiu prospectiv”, spune Golub. Totuşi, toată lumea poate înţelege cum pierderea auzului poate contribui la simptomele depresive. Persoanele care îşi pierd auzul au probleme de comunicare, tind să devină izolate din punct de vedere social, iar izolarea socială poate duce la depresie.
Specialiştii le recomandă vârstnicilor să îşi testeze auzul şi să ia în considerare tratamentul.