La două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă au avut loc atacuri armate în care au fost uciși cel puțin 40 de oameni, iar 20 sunt răniți grav. Poliția a reținut patru persoane, o femeie și trei bărbați, transmite Reuters. Atacul, cel mai grav de acest fel din istoria țării, a avut loc ieri, în timpul rugăciunilor de după-amiază. Autoritățile spun că este vorba de un atac terorist motivat de o ideologie de extremă-dreaptă, potrivit Hotnews.
Până acum, cea mai mai sângeroasă crimă în masă din Noua Zeelandă avusese loc în 1990, când un criminal singuratic a ucis 13 bărbați, femei și copii într-un atac ce a durat 24 de ore în sătucul de coastă Aramoana. El a fost împușcat mortal de poliție.
Cetățeanul australian care a fost arestat ar fi postat online un document în care spune că a început să plănuiască atacurile acum doi ani. În documentul de 16.500 de cuvinte el prezintă o ideologie de extremă-dreaptă și acuză imigrația ”non-europeană” din Occident. El scrie că nu este afiliat niciunei grupări și nu intenționează să simtă remușcări pentru acțiunile sale. (BBC)
Autoritățile au făcut apel la toate moscheile din țară să-și închidă porțile. Comisarul de poliție Mike Bush a cerut cetățenilor să evite, la acest moment, toate moscheile din țară. Locuitorilor din Christchurch le-a transmis: ”Încuiați ușile până vă spunem noi altceva”.
Se crede că un atacator a transmis în direct cel puțin unul dintre atacuri. Poliția a cerut ca oamenii să nu distribuie online imaginile ”tulburătoare”.
Printre răniți se află și copii, un martor ocular povestind că a ajutat o fetiță de 5 ani și pe tatăl ei, ambii împușcați de atacator.
Echipa de crichet a Bangladeshului a evitat la limită să fie prinsă într-unul dintre sângeroasele incidente. Autobuzul echipei tocmai se oprea la moscheea Al Noor când au început împușcăturile. Meciul amical ce urma să aibă loc împotriva echipei Noii Zeelande a fost anulat.