Luiza Rădulescu Pintilie

Desfăşurată recent (8-10 martie), la Bucureşti, etapa regională a Campionatului Naţional de Robotică – organizat în România, în cadrul FIRST Tech Challenge, de către „Naţie prin Educaţie” – a validat încă o dată performanţa atinsă în domeniu de elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti, precum şi ai altor instituţii de învăţământ prahovene. Astfel, într-o competiţie în cadrul căreia s-au întrecut 41 de echipe, opt au fost din Prahova, cea al cărei nume „de cod” este RO2D2 şi reprezintă colegiul ploieştean „Mihai Viteazul” obţinând două premii importante: Winning Alliance Award-Captain, adjudecat în urma victoriei finale obţinute pe terenul de joc de robotul creat de aceasta şi Inspire Award – locul 3, un premiu ce recompensează angajamentul echipei faţă de valorile pe care le promovează campionatul. Ca urmare a acestor reuşite, echipa a ocupat cea de-a doua treaptă a clasamentului general, după echipa (Quantum) reprezentativă a Liceului Teoretic de Informatică Bucureşti. De fapt, toate cele opt echipe care au reprezentat instituţii de învăţământ prahovene merită aprecieri, acestea fiind: Ro2D2 şi BraveBots de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti, cea din urmă echipă fiind o „veterană” în domeniul roboticii; InfO1Robotics de la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti; ER Cast de la Liceul Tehnologic „Elie Radu”Ploieşti; Undefined de la Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” Câmpina; Experimento de la Colegiul Naţional „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte; Cyber Lyons de la Liceul Teretic „Brâncoveanu Vodă” din Urlaţi şi DIMCANRO – Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza.robotica b
Dincolo de reuşita în sine, interesantă este şi „povestea” din spatele acesteia. Astfel, iniţial, după etapele de calificare, cea mai bună clasare a unei echipe din Prahova fusese pe locul 4, ocupat de echipa Ro2D2 a colegiului ploieştean „Mihai Viteazul”, ceea ce îi dădea dreptul să concureze în semifinale, celelalte reprezentative prahovene ocupând locurile 9 (echipa din Câmpina), 18 (cea de-a doua echipă a aceluiaşi colegiu ploieştean), 19 (echipa din Vălenii de Munte), 26 (echipa din Urlaţi), 27 (echipa Colegiului Naţional „I.L.Caragiale” Ploieşti). Regulamentul de concurs a permis însă echipelor semifinaliste să aleagă alte două echipe cu care să formeze o alianţă alături de care să continue jocul, dar şi drumul spre victorie. Iar strategia echipei ploieştene s-a dovedit câştigătoare! Opţiunea acesteia a fost aceea de a continua lupta alături de echipele BraveBots- cealaltă reprezentativă din colegiul „Mihai Viteazul” şi Info1 Robotics – echipa Colegiului Naţional „I.L.Caragiale” Ploieşti, câştigând, astfel, împreună, finala. Un trofeu important, care validează excelenţa atinsă în universul roboticii, având în acelaşi timp şi o semnificaţie din perspectiva alianţei, pentru o cauză comună, a echipelor din două prestigioase colegii altfel cumva… rivale la nivelul Ploieştiului !
Cei şapte liceeni din echipa câştigătoare Ro2D2, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” Ploieşti – care merită deopotrivă felicitaţi pentru nivelul atins în domeniul roboticii, dar şi pentru tactul, diplomaţia şi priceperea ce ţin de strategia ce poate conduce spre succes – sunt: Daria Savu, Nicholas-David Canţăr-Gogitidze, Cristian Petria, Andrei Spiru, Ştefan Ţaga, Tudor Moldoveanu, Andrei Ştefan. Fiecare dintre ei a obţinut rezultate deosebite în mai multe discipline de învăţământ – matematică, fizică, informatică, astronomie, pe care le-au valorificat în cadrul echipei ce a reuşit să proiecteze, să construiască şi să programeze, sub coordonarea profesoarei Luminiţa Rîpeanu, robotul cu care au obţinut victoria. Iată topul complet al performanţelor obţinute de echipele din Prahova: Ro2D2 de la CN „Mihai Viteazul” Ploieşti (pregătită de prof. Luminiţa Rîpeanu) – Winning Alliance Award-Captain, Inspire Award-3rd place; Info1 Robotics de la CN „I.L. Caragiale” Ploieşti (prof. Daniela Lica) – Winning Alliance Award-2nd PICK, Inspire Award-2nd place; BraveBots de la CN „Mihai Viteazul” Ploieşti (prof. Georgiana Andreescu, prof.Alice Georgescu) – Winning Alliance Award-1st PICK, Think Award-2nd place; Undefined de la CN ”Nicolae Grigorescu” Câmpina (prof. Cătălin Chiţu, prof. Simona Darie) –
Collins Aerospace Innovate Award-1st place; Experimento de la CN”Nicolae Iorga” Vălenii de Munte (prof.Ion Tănăsescu) – Design Award-1st place; DIMCANRO de la CN Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza (prof.Sorin Mischie) – Control Award-2rd place; ER Cast de la Liceul Tehnologic „Elie Radu” Ploieşti (prof. Adrian Mehedinţi, prof. Dana Constantinescu) – Rockwell Collins Innovate-3nd place. Echipa Cyber Lions de la Liceul Teoretic „Brâncoveanu Vodă” din Urlaţi a fost pregătită de prof. Sorin Cojanu.
Competiţia Naţională se va desfăşura tot la Bucureşti, nu peste mult timp (22-24 martie), fiind găzduită de Sala Polivalentă.