Măsura controlului judiciar împotriva fostului șef al „unităţii de elită” expiră pe 23 martie

Violeta Stoica

Lucian Gabriel Onea, fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, vrea să se întoarcă pe postul de pe care a fost expulzat, la începutul acestui an. Fost procuror șef al “unității de elită de la Ploiești”, Onea este încă suspendat din magistratură, iar măsura preventivă a controlului judiciar va expira la finalul săptămânii viitoare, pe data de 23 martie.
Deși are “coadă” dosarele întocmite de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție și multitudinea de acțiuni disciplinare care au fost derulate împotriva sa, Lucian Onea a înregistrat, la Curtea de Apel București, două plângeri în Contencios administrativ împotriva ordinului prin care s-a decis revocarea lui din funcția procuror al DNA Ploiești.

Acțiunile în contencios administrativ s-au îndreptat atât împotriva Direcției Naționale Anticorupție, a procurorului-șef adjunct al DNA Călin Nistor, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și a Consiliului Superior al Magistraturii, toți aceștia având calitatea de pârâți în dosarele privind suspendarea executării ordinului de revocare și anularea aceluiași act administrativ.
Cele două dosare înregistrate de Lucian Gabriel Onea la Curtea de Apel București sunt îndreptate împotriva ordinului de revocare a sa din funcția de procuror al DNA Ploiești și reprezintă două căi de atac distincte: suspendarea executării și anularea actului administrativ prin care s-a decis înlăturarea sa din “unitatea de elită”. Aceiași pârâți în ambele dosare, cu precizarea că în cauza privind anularea deciziei de revocare a sa din funcția de procuror al DNA Ploiești se mai regăsește și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, adică însuși Augustin Lazăr.
Primul dosar – care a avut ieri termen de judecată – a fost înregistrat la mijlocul lunii februarie la Curtea de Apel București, dar vizează doar cererea de suspendare a executării ordinului de revocare din funcție.
Cel de-al doilea dosar, pentru care încă nu s-a stabilit primul termen de judecată, este însă cel care va pune în discuție reală anularea aceluiași ordin.
La data de 10 ianuarie 2019, procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Călin Nistor, care exercită în prezent atribuțiile procurorului șef al DNA, a transmis Secției de procurori a CSM solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, a lui Lucian Onea, la data respectivă doar procuror în cadrul acestui serviciu teritorial, suspendat din funcție, “întrucât acesta și-a exercitat în mod necorespunzător atribuțiile specifice funcției deținute”.
O săptămână mai târziu, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca Lucian Onea să plece de la DNA Ploiești la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, unitatea de parchet de la care fusese detașat la DNA Ploiești, ca urmare a revocării sale din funcţia de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Magistrații de la Curtea de Apel Ploiești urmau să se pronunțe, ieri, în privința cererii de suspendare a executării depusă de Lucian Onea într-unul dintre cele două dosare. Indiferent de decizia privind suspendarea actului administrativ, rămâne judecarea fondului problemei – respectiv a anulării ordinului de revocare a sa din funcția de procuror al DNA Ploiești.