Nicoleta Dumitrescu
Cum era de aşteptat, partidele au furat startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, deşi, oficial, promisiunile ar urma să ajungă la urechile electoratului cu o lună înainte de vot, care în România pică pe 26 mai. Coincidenţă, însă, în cazul acestui scrutin, campania electorală ar urma să aibă debutul chiar cu o zi înainte de Paşti! Numai bine pentru zecile de candidaţi, care, deja, cu siguranţă au iniţiat demersurile şi pentru tipărirea de felicitări pascale, adresate celor care sunt aşteptaţi la urne.
În aceste condiţii, cum legislaţia nu mai permite oferirea de “cadouri electorale”, nici măcar a unui pix sau a unei şepci, cu sigla partidului sau a numelui candidatului, votanţii vor trebui să ştie, de pe acum, că sigurele “atenţii” electorale de care vor avea parte vor fi numai mesajele, vorbite şi scrise, în ultimul caz fiind vorba inclusiv de textele tipărite pe felicitările de Paşti. Asta înseamnă că, pe la colţuri de blocuri, în mediul urban, sau pe uliţele satelor, în comune, nimeni nu va mai primi celebrele sacoşe în care se găseau un cozonac, un litru de ulei, un kg de făină şi o pungă cu zahăr, un peşte afumat sau la conservă ori o sticlă cu vin? Oficial nu, că aşa zice legea, dar în ultimele campanii electorale au fost destule semnale ale deselor încălcări când, întâmplător sau nu, la locuinţele anumitor persoane, de regulă mai sărmane, “curierii” au dus pachete şi pacheţele, tot întâmplător, în numele unui partid sau al unora dintre candidaţi.
Iar după cum fierbe deja clasa politică, nu este exclus ca, în speranţa că vor atrage mai multe voturi, candidaţii să recurgă la tot soiul de tertipuri, astfel încât, sub diferite forme, să strecoare, inclusiv pe sub uşi, diverse atenţii electorale.
Şi este posibil să fie chiar un război, pe faţă, al acestor modalităţi de corupere a electoratului, având în vedere că, deja, partidele şi candidaţii lor au început să apară de zor, precum ciupercile după ploaie.
Practic, de la începutul anului, nu este lună, chiar săptămână, în care câte un personaj, uitat în negura vremurilor, să anunţe că a revenit în politică şi cu mai mare avânt, în formaţiunea politică pe care a resuscitat-o fiind înscrişi, deja, membri de ordinul zecilor de mii! Într-un cuvânt, dacă ar fi să ne luăm după aceştia, este de aşteptat ca, în perioada imediat următoare, pe la uşile partidelor, şi mai mici şi mai mari, să vedem cozi ale acelora care dau buluc să se înscrie ca membru de partid.
Aaaa, că se va auzi că X, care a fost la partidul Z, va fi candidat la partidul Y, asta este cu totul altă mâncare de peşte! Situaţia este valabilă nu doar în cazul partidelor, aşa-zise de buzunar, ci şi în cazul unora care se cred mai cu pretenţii, aşa cum este şi cazul PNL, care cuprinde şi ceea ce unii s-au grăbit să spună că ar fi…candidaţi vopsiţi, având în vedere că istoricul vechimii în politică este atribuit, în cazul unora dintre ei, altei doctrine, în niciun caz celei liberale.
Dar, având în vedere faptul că, mai ales în politică, este valabilă şi zicala “Niciodată să nu spui niciodată”, mai mult ca sigur, liderii se vor lăuda cu tot soiul de candidaţi care, cu ani în urmă, fluturau alte steaguri. Un lucru este însă cert: promisiunile vor fi aceleaşi, şi nu le va fi greu să le înşire, mai ales că subiectul comun nu va fi ţara, România, ci toată Europa!