Petre Apostol

În meciul de săptămâna trecută, disputat la Târgovişte, al Naționalei de handbal masculin în preliminariile Campionatului European, jucătorii tricolori au intrat la prezentarea echipelor având un banner cu mesajul „Federația Română de Handbal spune NU violenței în sport”.
Într-un sezon în care la Final Four-ul Cupei României s-au înregistrat violențe între suporteri şi în care în competițiile de juniori creşte îngrijorător numărul de comportamente nesportive şi chiar de natură penală, forul naţional încearcă să atragă atenţia că asemenea ieşiri anormale trebuie stopate.
Din păcate, judeţul Prahova este unul dintre fruntaşele din ţară la numărul de sancţiuni primite în acest an de la Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Handbal. Despre această situaţie, profesorul ploieştean Emilian Teodorescu, membru în cadrul comisiei respective şi, totodată, secretar general al Asociaţiei Judeţene de Handbal Prahova, ne-a declarat: „S-au mărit într-un mod îngrijorător cazurile de comportament nesportiv la nivelul campionatelor de juniori. Şi nu doar în ceea ce priveşte jucătorii, ci şi pe foarte mulţi părinţi din tribună, care incită la violenţă, ceea ce nu este deloc normal. De aceea, voi propune în cadrul Asociaţiei Judeţene de Handbal să realizăm o şedinţă cu toate cluburile din judeţ pentru a discuta despre această situaţie şi să încercăm să găsim o cale de rezolvare. Deoarece sportul nu trebuie murdărit cu asemenea comportamente care nu au nicio legătură cu jocul”.
Multe asemenea incidente se petrec şi ca urmare a faptului că reprezentanţii cluburilor organizatoare nu au suficiente resurse financiare pentru a asigura securitatea la meciuri, sperând doar să nu se întâmple ceva necugetat din partea celor prezenţi. Însă, de multe ori, discuţiile aprinse degenerează.
Spre exemplu, cea mai gravă situaţie din Prahova s-a petrecut la un meci al celor de la CS Olimpic Mizil, în campionatul de juniori II, în urma căreia clubul prahovean a fost sancţionat cu disputarea a două meciuri oficiale pe teren propriu fără spectatori, pentru comportament neregulamentar al spectatorilor proprii, intrare pe teren, ameninţarea şi jignirea arbitrilor, precum şi a sportivilor echipei adverse. Iar toate acestea cu implicarea oficialului clubului din Mizil, Constantin Teleru, care a fost sancţionat, de asemenea, cu o penalitate de 1.000 de lei.
Olimpic Mizil nu a fost singurul club din Prahova sancţionat cu disputarea meciurilor pe teren propriu fără spectatori. Şi HC Activ CSO Plopeni a primit o sancţiune similară, de disputare a două partide de pe teren propriu cu „porţile închise”, la junioare III, după ce într-un meci din campionat spectatorii i-au scuipat şi udat cu apă pe arbitrii întâlnirii.
De asemenea, din judeţ, CS Brazi şi CSO Tricolorul Breaza au mai primit sancţiuni în acest an pentru situaţii neregulamentare înregistrate în campionatele de juniori.