La Buşteni, două sălbăticiuni s-au urcat în copac să vadă dacă-i adevărat !

F. T.

În contextul în care, până mai de curând, pe strada Victoriei din Bușteni, urșii ieșeau la plimbare fără nicio jenă, fie zi sau fie noapte, mai nou au adoptat un alt stil de a speria localnicii: se urcă în copac !
Astfel, după cum precizează Nicoleta Cadar, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Prahova, “ în seara zilei de miercuri, 15 mai, în jurul orei 19.00, oamenii legii din cadrul Detașamentului Sinaia au intervenit în Bușteni, pe strada Victoriei, pentru a îndepărtat doi pui de urs, care intraseră într-o curte și se urcaseră într-un copac”.
Jandarmii au folosit semnalele acustice și luminoase ale autospecialelor din dotare pentru îndepărtarea sălbăticiunilor, care au catadicsit, până la urmă, să coboare din copac și, după ce au făcut vraiște mai multe gospodării, s-au retras în pădure !
Care este logica pentru care s-au inversat lucrurile – în sensul că nu omul se urcă în copac de teama ursului, ci invers ? Să le fi fost teamă de om ? Aș ! Cele mai multe păreri converg către ideea că sălbăticiunile s-au cocoțat în arbore să vadă ce gânduri mai au angajații Ministerului Mediului cu ei. Adică îi relocă sau ba? Și, după ce s-au convins că nu – doar e campanie electorală și politicienii sunt preocupați să vândă electoratului blana ursului din pădure – s-au retras liniștiți în bârlogul lor.
Doar jandarmii recomandă cetățenilor ca, în astfel de situații – nu de campanie electorală, ci de prezență inopinată a urșilor – să se îndepărteze urgent de animalele salbatice, să intre într-un loc sigur și să anunțe imediat autoritățile prin intermediul Numărului Unic “112”.
Firește, chestia cu retragerea promisiunilor candidaților la europarlamentare este și ea valabilă, dar ne aparține nouă, nu jandarmilor…