Percheziţii simultane și în Italia, Spania, Franţa și Ungaria

F. T.

Ieri, în România, au fost efectuate 115 percheziții domicilare, la persoane bănuite de constituirea unui grup organizat care se ocupa cu activități din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului.
Simultan, astfel de acțiuni au avut loc și în Italia, Spania, Franța și Ungaria, fiind vorba despre o cauză penală transfrontalieră. În acest context, speța este instrumentată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și, în paralel, cauza a fost deschisă și la nivelul Eurojust și al Interpol.
Printre județele vizate de oamenii legii se numără și Prahova, iar locațiile vizitate ieri de către polițiștii români, alături de colegi de-ai lor din Spania, au fost Ploiești, Băicoi, Valea Călugărească, Râfov, Filipeștii de Târg și Vărbilău.

Persoanele din Prahova vizate – potrivit unor surse judiciare, în număr de zece – fac parte dintr-un “angrenaj” în care sunt implicați, în afară de români, și cetățeni francezi, italieni și maghiari.
“Aceștia ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Gruparea nu funcționa după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.)”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române.
Potrivit aceleiași surse, peștele era capturat din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței – unde pescuitul era interzis, zonele respective fiind infestate – pentru ca, ulterior, să fie depozitat și transportat, fără a avea autorizație sanitar-veterinară.
“Aducerea peștelui în România s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăți românești cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activității infracționale”, se specifică într-un comunicat de presă al IGPR.
Descinderile care au avut loc ieri nu numai în Prahova, ci și în județele Constanța, Călărași, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Tulcea, Buzău, Brașov, Brăila, Giurgiu, Maramureș și Vâlcea, au fost făcute în urma documentării și colaborării internaționale dintre Poliția Română cu autoritățile polițienești din Spania, Ungaria, Franța, Italia și Portugalia, autoritățile din aceste state cooperând pentru documentarea infracțională a suspecților.
Pe cale de consecință, în urma schimbului de informații, a fost blocată vinderea a peste 30 de tone de pește, impropriu consumului, a cărui valoare se ridică la aproximativ 600.000 de lei, iar cu sprijinul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de pește confiscată.
Tot Poliția Română precizează, în acealași comunicat de presă, faptul că “în cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală, precum și deținere, transport și comercializarea fără documente legale a peștelui”.
Dată fiind amploarea acțiunii, cât și numărul mare de persoane bănuite a fi implicate în aceste afaceri ilegale, până la ora închiderii ediției ziarului nu se știa cu exactitate numărul persoanelor conduse la audieri.