F. T.

Ieri dimineață, polițiștii din Vălenii de Munte, sprijiniți de luptători de la “acțiuni speciale”, au efectuat 14 percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori. Acțiunile au avut loc în Posești, Cerașu, Starchiojd, Bătrâni și Drajna, localități cunoscute, se pare, ca fiind „raiul hoților de lemne”.
Cinci mandate de aducere urmau să fie puse în aplicare de către polițiști, în contextul în care, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, “în urma cercetărilor, a rezultat faptul că, începând cu luna martie, persoanele în cauză ar fi tăiat, fără drept, și sustras, în repetate rânduri, arbori din fondul forestier național – pădure proprietate particulară sau de stat – din zona comunelor unde au avut loc descinderile”.
Tot în documentul de presă al poliției se mai precizează faptul că “materialul lemnos obținut era vândut direct beneficiarilor, persoane fizice ce locuiesc în zonă, în special ca lemn de foc”.
Și încă un “amănunt”, nu lipsit de importanță: la percheziții au participat și jandarmi.
De ce nu-i lipsit de importanță acest amănunt? Fiindcă, exact cu o zi înainte (2 mai a.c.), după cum ne-au precizat reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ)Prahova, “o patrulă montană aflată în misiune pe raza fondului forestier Sinaia l-a prins pe un bărbat din Plopu care transporta material lemnos în mod repetat, în baza aceluiași aviz de însoțire. La fața locului a fost solicitat un reprezentant al Ocolului Silvic Sinaia care a cubat lemnul, rezultând cantitatea de 1,7 metri cubi, specia fag”.
Bărbatul a fost sancționat, conform Legii 171/2010, cu amendă de 5.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat Ocolului Silvic Sinaia.
Noi, ce să mai zicem ? Furați, băieți, furați, până-o rămâne din pădure nu oale și ulcele, ci doar… surcele !