Până la data de 17 mai 2019 au fost prelevate 54 de probe din roşiile produse în sere şi solarii, din care au fost analizate 43, restul de 11 fiind în lucru, iar rezultatele arată că nu au fost depăşiri ale limitelor maxime admise, informează MADR, citat de Mediafax.
Aceste rezultate demonstrează că producătorii agricoli respectă recomandările inspectorilor fitosanitari, susţine ministerul. Autoritatea Naţională Fitosanitară efectuează în această perioadă controale în pieţe şi la locul de producţie (sere şi solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roşii de la producătorii înscrişi în Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, în scopul determinării calităţii acestora, în special pentru a determina eventuala prezenţă a reziduurilor de pesticide.
De la ieşirea pe piaţă a primelor tomate obţinute prin Program, inspectorii fitosanitari ai Autorităţii Naţionale Fitosanitare au prelevat probe pe care le-au transmis pentru analize la cele două laboratoare acreditate, respectiv Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti şi Laboratorul Zonal pentru Determinarea Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş.
Autoritatea Naţională Fitosanitară spune că roşiile existente pe piaţă la această dată, din Programul de sprijin pentru tomate sunt sigure pentru consum, inspectorii fitosanitari constatând că au fost respectate tehnologiile de cultură. Acţiunile de control vor continua în toată ţara.
Acasă Actualitate Ministerul Agriculturii asigură consumatorii că roşiile româneşti sunt sigure pentru consum