F. T.

Poliția prahoveană a tras linie și a adunat numărul autovehiculelor destinate transportului public de persoane (cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri) controlate, precum și al celor destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.
Astfel, potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, în perioada 13 – 20 mai a.c., au fost verificate 1.143 de autovehicule de transport – dintre care 1.097 înmatriculate în România și 46 înmatriculate în alte state -, fiind aplicate 301 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 43.500 de lei.
“Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, constatarea unor defecțiuni tehnice, nerespectarea de către șoferi a obligației de a deține asupra lor documentele referitoare la calitatea de conducător auto, nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță, precum și pentru alte abateri la regimul rutier”, se precizează într-un comunicat de presă al IPJ Prahova.
Cu titlu exemplificativ, în documentul de presă amintit se precizează că, în urmă cu aproximativ o săptămână (în ziua de 14 mai), “șoferul unei autoutilitare a folosit un dispozitiv – în speță un magnet – pentru a modifica datele înregistrate și informațiile conținute de aparatul tahograf. Astfel, în timp ce autoutilitara se afla în mers, aparatura specifică a înregistrat că se afla în perioada de odihnă”.
Pentru “modificările” respective, șoferul a fost amendat cu 9.000 de lei.
Tot în amintita zi de 14 mai, șoferul unui tir nu a acordat prioritate de trecere autovehiculelor care circulau regulamentar, șoferii acestora din urmă fiind nevoiți să frâneze pentru a evita producerea de accidente. Conducătorul auto a fost amendat cu 580 de lei, fiindu-i reținut și permisul de conducere pentru 30 de zile.
În ziua de 18 mai a.c., conducătorul unui autobuz a efectuat manevra de depășire a unui autoturism pe trecerea de pietoni semnalizată corespunzător, context în care a fost sancționat cu amendă de 580 de lei și permisul de conducere reținut pentru o perioadă de 30 de zile.
Reamintim că, în perioada 13 – 19 mai, Direcția Rutieră din cadrul IGPR a derulat, la nivel național, o acțiune pentru reducerea numărului accidentelor rutiere produse în special din cauza nerespectării de către șoferii autovehiculelor destinate transportului public sau de marfă, intitulată Truck & Bus.
Acțiunea s-a derulat simultan în toate statele membre ale UE.