Summitul şefilor de stat sau de guvern din UE, care va avea loc pe 9 mai la Sibiu, este cel mai aşteptat eveniment politic european în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. În acest context, liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024.
Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din UE va fi găzduit de preşedintele Klaus Iohannis, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.
Liderii din 27 de state membre ale Uniunii vor fi prezente la Summit. Chiar dacă nu a fost încă publicată o listă oficială a şefilor de stat care se vor întâlni la Sibiu, printre cei aşteptaţi la întrunirea informală de pe 9 mai se numără: preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, premierul Ungariei,
Viktor Orbán, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, premierul Olandei, Mark Rutte, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz sau prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.
Liderii statelor Uniunii sunt programaţi să ajungă în Piaţa Mare a Sibiului în jurul orei 12.00. Aceştia vor fi primiţi de către preşedintele Klaus Iohannis la Primăria Municipiului Sibiu, unde va avea loc o sesiune plenară. La ora 13.30 este programat un dejun de lucru al şefilor de stat sau de guvern, iar de la ora 18.00 vor susţine o conferinţă de presă Klaus Iohannis, Donald Tusk şi Jean-
Claude Juncker.
Având în vedere evenimentul de la Sibiu, au fost luate măsuri excepţionale de securitate, printre acestea fiind amplasarea unui sistem video de monitorizare a traseelor, de deplasare a coloanelor oficiale, dar şi a zonelor folosite de delegaţii. Totodată, măsuri de securitate au fost luate şi în zona spaţiilor de cazare a oficialilor europeni.
Actualul Legislativ al UE şi conducerea politică a principalelor instituţii europene au fost stabilite în 2014, în urma ultimului scrutin pentru Parlamentul European. În 2015, Consiliul European a definit o agendă strategică care a fost ulterior transpusă în 10 priorităţi politice ale preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, „dezvoltate în campania sa electorală şi în dialogurile cu statele membre şi cu Parlamentul European”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Comisia Europeană a prezentat, marţi, agenda strategică 2019-2024, care include o serie de recomandări politice privind modul în care Europa îşi poate modela viitorul „într-o lume tot mai nesigură şi multipolară”.
„Plecând de la progresele înregistrate de Uniune în ultimii ani, ascultând punctele de vedere ale cetăţenilor în cadrul a aproximativ 1.600 de dialoguri cu cetăţenii şi în lumina rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024 reprezintă ocazia potrivită pentru a aborda provocările şi oportunităţile cu care se confruntă Europa în prezent”, arată comunicatul CE.
În opinia Comisiei, acţiunile viitoare ar trebui să se concentreze asupra a cinci dimensiuni: „1. O Europă care protejează; 2. O Europă competitivă; 3. O Europă echitabilă; 4. O Europă durabilă; 5. O Europă influentă.