Petre Apostol

Ieri, la sediul Federației Române de Handbal, a avut loc tragerea la sorți a grupelor turneelor finale („Valoare” și „Speranță”) din Campionatul Naţional de Handbal la categoria juniori I. La turneul final „Valoare” sunt prezente cele mai bune opt echipe ale ţării la această categorie de vârstă, în vreme ce turneul „speranţelor” reprezintă, practic, o întrecere de consolare pentru formaţiile care nu au reuşit să se claseze între primele trei locuri în grupele fazei preliminare.
La turneul final „Valoare” a reuşit calificarea şi echipa CSM Ploieşti, pregătită de antrenorul Silviu Stănescu. Ploieştenii au pierdut doar două partide în actualul sezon, ambele disputate în deplasare, chiar primul meci al campionatului, cu AHC Dobrogea Sud Constanţa (scor 26-27), şi ultimul din faza Grupelor „Valoare”, cu CSM Bacău (scor 25-35). De menţionat, însă, că ultimul meci disputat a reprezentat mai degrabă o verificare pentru ambele echipe, având asigurată, deja, calificarea la turneul final, iar antrenorul Silviu Stănescu nu a folosit garnitura de bază a formaţiei.
Astfel, în cele 22 de partide jucate în cele două faze ale campionatului, de până acum, CSM Ploieşti a câştigat 18 meciuri şi a înregistrat două remize şi două înfrângeri. În faza preliminară, ploieştenii şi-au adjudecat prima poziţie a Seriei B, cu 34 de puncte, devansând formaţiile AHC Dobrogea Sud Constanţa (32 puncte) şi LPS Brăila (29 puncte), care au avansat, de asemenea, în Grupele „Valoare”.
În faza semifinală, în care a avut parte de un duel interesant cu două formaţii din regiunea Moldovei, CSM Bacău şi LPS Suceava, echipa ploieşteană a încheiat pe locul al doilea Grupa „Valoare” 1, cu 26 de puncte, bifând şapte victorii, două remize şi o înfrângere. CSM Bacău a câştigat grupa, cu un punct în plus faţă de ploieşteni (opt victorii, o remiză şi o înfrângere), în vreme ce LPS Suceava a ocupat locul al treilea, cu 25 de puncte (şapte victorii, o remiză şi două înfrângeri), toate cele trei formaţii obţinând calificarea la turneul final.
Turneul final „Valoare” este programat să se desfăşoare săptămâna viitoare, la Cluj-Napoca, în perioada 7-11 mai. Conform tragerii la sorţi efectuată ieri, la sediul forului naţional, CSM Ploieşti va evolua în Grupa B, alături de câştigătoarea Grupei „Valoare” 2, CSM Bucureşti (29 puncte; nouă victorii şi o remiză, în zec partide), de a doua clasată din Grupa „Valoare” 3, AHC Potaissa Turda (26 puncte; opt victorii şi două înfrângeri, în zece partide), şi de LPS Suceava.
În Grupa A se vor confrunta formaţiile CSM Bacău, CSŞ Sighişoara (locul 1 în Grupa „Valoare” 3; 27 puncte; nouă victorii şi o înfrângere), CSM Şcolar Reşiţa (locul 2 în Grupa „Valoare” 2; 24 puncte; şapte victorii, o remiză şi două înfrângeri) şi CSŞ 2 Baia Mare (locul 3 în Grupa „Valoare” 3; 23 puncte; şase victorii, o remiză şi trei înfrângeri).
În privinţa programului, ploieştenii vor debuta în compania formaţiei AHC Potaissa Turda, în etapa a doua vor juca împotriva celor de la LPS Suceava, iar în ultima rundă a grupei vor întâlni pe principala favorită la medaliile de aur, CSM Bucureşti, singura echipă care, până acum, nu a pierdut niciun meci în campionat.
Turneul final „Speranță” este programat să se desfăşoare tot între 7 şi 11 mai, dar la Odorheiu Secuiesc. De menţionat că pentru calificarea la turneul final în această fază s-a luptat şi echipa CS Brazi, prezentă în Grupele „Speranţă”. Dar, echipa prahoveană a încheiat pe locul al cincilea Grupa „Speranţă” 1, cu 14 puncte (patru victorii şi şase înfrângeri), ratând, astfel, calificarea la turneul final.
În schimb, la întrecerea de la Odorheiu Secuiesc vor evolua următoarele echipe:
Grupa A: Tonus București, ADEP Satu Mare, LPS Vaslui, LPS Iași;
Grupa B: LPS Piatra Neamț, CT Media București, Alpha Oradea, CSS Caracal.