De multe ori, tineri aparent sănătoşi fac stop cardiac, moment în care inima încetează să bată brusc, în timp ce fac activităţi sportive. Cauzele pot fi diverse, cum ar fi cardiomiopatie hipertrofică (HCM), o afecţiune moştenită. În acest caz muşchii inimii sunt anormal de groşi, astfel că este mult mai greu pentru inima să pompeze sânge, potrivit nhs.uk, preluat de Medlife.ro.
În timp ce persoanele suspecte de HCM pot face o electrocardiogramă, oamenii care se afla în alte categorii de risc extrem de ridicat sunt dificil de identificat. Majoritatea persoanelor care suferă de HCM nu au simptome precum senzaţie de ameţeală, sau tăierea respiraţiei. Totuşi, dintre pacienţii diagnosticaţi cu HCM, doar unul din 100 este expus riscului de stop cardiac subit.
Oamenii de ştiinţă au făcut un nou studiu, prin care şi-au propus să descopere dacă un tip special de RMN cardiac ar putea detecta anomalii ale fibrelor musculare cardiace specifice HCM. Astfel, au comparat scanările cardiace a 50 de persoane diagnosticate cu HCM cu alte 30, făcute de persoane sănătoase.
Cercetătorii sugerează că scanările cardiace ar putea fi folosite pentru a identifica persoanele cu HCM care au un risc ridicat de a muri subit din cauza unui stop cardiac. În acest mod ar putea lua în considerare diferite opţiuni de tratament, cum ar fi implantarea unui defibrilator. Prin urmare, acest test ar putea fi folosit ca o tehnică de investigaţie suplimentară în cazul persoanelor diagnosticate cu HCM.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, fiind publicat în revistă ”American College of Cardiology”.
”Semnalele de avertizare ale unei afecţiuni cardiace care poate deveni mortală rapid ar putea fi acum observate din timp, pentru prima dată”, spun autorii studiului.
Aceasta a fost o cercetare transversală, care a comparat imaginile RMN ale persoanelor diagnosticate cu HCM şi ale celor sănătoase. După cum spun specialiştii, rămâne dificil de prezis care dintre persoanele cu HCM ar putea muri subit din cauza unui stop cardiac. Constatările în urmă decesului indica că, de multe ori, cauzele ar fi anumite disfuncţii care se extind în fibrele musculare ale inimii. Prin urmare, detectarea anumitor anomalii la nivelul fibrelor inimii, în cazul persoanelor cu HCM, ar putea indica un risc crescut de atac de cord.
La studiu au participat 50 de persoane, diagnosticate cu HCM, cu vârsta medie de 47 de ani şi 30 de persoane sănătoase, de aceeaşi vârstă. Tuturor li s-a făcut un tip special de RMN, mai exact de difuziune. Aceasta scanare foloseşte mişcarea moleculelor de apă de-a lungul celulelor musculare ale inimii, oferind detalii 3D despre structura inimii. Specialiştii s-au concentrat pe o măsură, numită anizotropie fracţionată, care oferă un scor între 0 şi 1.
Scorul 1 este o măsură perfectă, care arata că difuzia are loc de-a lungul unei singure linii, deci celulele musculare ale inimii sunt unite şi aliniate corespunzător. Măsura 0 arată că difuzia de apă se produce la întâmplare, deci există probleme cu alinierea şi structura celulelor musculare cardiace. De asemenea, pacienţii au fost monitorizaţi pe termen lung pentru urmărirea tratamentelor administrate sau a complicaţiilor.
Cercetătorii au descoperit că anizotropia medie fracţionala a fost redusă la persoanele cu HCM, de 0,49, comparativ cu 0,52. Aceste măsurători au fost făcute în timp ce inima se relaxă şi se umplea cu sânge. De asemenea, persoanele cu HCM care au avut, de-a lungul timpului, probleme grave ale ritmului cardiac au avut măsuri anizotropice mai mici.
Cercetătorii spun că măsurile reduse sunt asociate cu complicaţii grave ale ritmului cardiac în cazul persoanelor cu HCM.
Majoritatea persoanelor diagnosticate cu HCM au simptome, cum ar fi palpitaţii sau dureri în piept, astfel că afecţiunea este diagnosticată. De asemenea, cu ajutorul medicamentelor, pot duce o viaţă normală. Totuşi, un procent mic poate avea complicaţii fatale. Dacă oamenii din grupul de risc sunt identificaţi devreme, ar putea opta pentru implantarea unui defibrilator, care îi furnizează inimii un şoc dacă intră într-un ritm cardiac periculos.