Un milion de persoane au semnat o iniţiativă cetăţenească europeană (ICE) împotriva creşterii animalelor în cuşti şi pentru bunăstarea animalelor de fermă, cu scopul de „a constrânge Europa să se pronunţe” asupra acestor chestiuni, au anunţat reprezentanţii ONG-ului Compassion in World Farming (CIWF), citaţi de AFP, potrivit Agerpres.
Petiţia a fost lansată în septembrie 2018 de peste 170 de organizaţii care militează pentru apărarea animalelor, a mediului şi a consumatorilor europeni.
Pentru ca o iniţiativă cetăţenească europeană de acest tip să îşi atingă obiectivul, obligând Comisia Europeană să reacţioneze şi să declanşeze o audiere în Parlamentul European, trebuie strânse 1 milion de semnături pe durata unui an şi în cel puţin şapte ţări din UE.
ONG-urile şi-au fixat obiectivul „de a depăşi 1,2 milioane de semnături” până în septembrie, deoarece „numeroase semnături vor fi cu siguranţă invalidate în urma verificării de autorităţile competente a fiecărei semnături” (dubluri, greşeli de ortografie, CNP copiat eronat etc.), a declarat Claire Hincelin, reprezentantă a CIWF.
Semnăturile au fost primite din toate ţările membre în UE, cu excepţia Marii Britanii. Germania şi Olanda au furnizat cele mai multe semnături (327.707, respectiv 117.240), urmate de Spania (78.751), Italia (66.212) şi Franţa (53.406).