N. Dumitrescu

Codurile galbene de furtuni şi ploi torenţiale au devenit, în ultima perioadă, atenţionări “la ordinea zilei”, nefiind aşezare din ţară, inclusiv din Prahova, unde localnicii să nu aibă de suferit din cauza precipitaţiilor abundente. Iar apele fie au inundat casele, fie grădinile, făcând una cu pământul legumele şi zarzavaturile, la toate aceste necazuri adăugându-se şi disconfortul termic, din cauza căldurii nefireşti înregistrate în această perioadă a anului, combinată cu umezeala. La nivelul judeţului Prahova, probleme din cauza ploilor, destul de serioase, au fost înregistrate şi în noaptea de joi spre vineri, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intervenind cu echipaje în localităţile Măneciu Ungureni, Cerașu, Drajna de Sus și Starchiojd, acestea fiind afectate ca urmare a precipitațiilor din ultimele ore. Potrivit ISU Prahova, în localitatea Maneciu Ungureni, patru gospodării și două locuințe fiind inundate. De altfel, până ieri dimineaţă, zona de munte a judeţului Prahova şi localitatea Măneciu s-au aflat sub o atenţionare Cod galben de averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină de mici dimensiuni. De asemenea, șase gospodarii din Drajna de Sus au fost inundate din cauza precipitațiilor abundente, iar la Ceraşu s-a intervenit cu motompe pentru a fi scoasă apa din două gospodării. Totodată, un drum judeţean care face legătura între Drajna şi Ceraşu a fost blocat de aluviuni, la peste 1.200 de de gospodării din cele două localităţi fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică. Având în vedere însă faptul că blocarea drumului judeţean dintre cele două aşezări a ridicat cele mai mari probleme, prefectul judeţului, Mădălina Lupea, a mers, ieri –
împreună cu reprezentanți ai ISU Prahova, ai Consiliului Județean Prahova, însoţiţi de autorităţile locale – la Drajna și Cerașu. Din fericire, în urma intervenției cu utilaje, drumul a fost deblocat. Pe de altă parte, ISU Prahova a anunţat că, în această dimineață, începând cu ora 7.00, se organizează o acțiune de căutare extinsă a minorului, dispărut acum trei săptămâni, în urma viiturii de la Sângeru, la care vor fi concentraţi peste 400 de pompieri. Pe de altă parte, meteorologii nu vin cu veşti bune, ieri fiind emisă o nouă atenţionare de Cod galben de averse.

Urmare a problemelor create de ploile abundente, echipajele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au fost, din nou, la datorie. Astfel, potrivit instituţiei, în urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, zeci de pompieri prahoveni au intervenit în cursul nopții de joi spre vineri cu motopompe pentru evacuarea apei din patru zone, respectiv Măneciu Ungureni, Cerașu, Drajna de Sus și Starchiojd, acestea fiind inundate ca urmare a precipitațiilor. Ploaia a cauzat probleme în localitatea Măneciu Ungureni, patru gospodării și două locuințe fiind inundate. De asemenea, alte șase gospodarii din localitatea Drajna de Sus au fost inundate din cauza precipitațiilor abundente, pompierii acţionând cu motopompe şi în comuna Cerașu, pentru evacuarea apei din alte două gospodării. Pe de altă parte, ca de fiecare dată când plouă torenţial şi vântul bate puternic, se înregistrează probleme şi în furnizarea energiei electrice, peste 1.200 de gospodării din Ceraşu şi Drajna confruntându-se şi cu faptul că nu au avut lumină în case. Totodată, la Drajna de Sus, o persoană a fost evacuată prevenitiv, mai dificil fiind de intervenit pe Drumul Judeţean 230, care face legătura între localitățile Drajna şi Ceraşu, care a fost blocat complet de aluviuni, în mai multe puncte. Urmare a situaţiei înregistrate în ultimul caz, prefectul Mădălina Lupea, împreună cu reprezentanți ai ISU Prahova, ai Consiliului Județean Prahova și ai autorității locale, a mers la Drajna și Cerașu, reprezentanţii Instituţiei Prefectului Prahova anunţând, ieri la prânz, că, în urma intervenției cu utilaje, drumul judeţean menţionat a fost deblocat.

Se reiau căutările băiatului dispărut în urma viiturii de la Sângeru

După trei săptămâni de la tragedia din comuna Sângeru, când patru fraţi au fost luaţi de viitură şi înghiţiţi de ape, reprezentanţii ISU Prahova reiau căutările în cazul minorului care încă nu a fost găsit. Reprezentanţii ISU Prahova au anunţat că, în această dimineaţă, începând cu ora 7.00, se va organiza o acțiune de căutare extinsă a minorului dispărut în urma viiturii de la Sângeru, la căutări fiind concentraţi 426 de pompieri. Punctul de întâlnire este la Apostolache, dar căutările vor fi concentrate între Sângeru și Urlaţi, pe ambele maluri ale râului Cricovul Sărat.

Noi atenţionări de la meteorologi

Din păcate, nu vin veşti bune de la meteorologi. ANM a emis, ieri, o nouă informare meteo de vreme rea, în vigoare până mâine seară. Astfel, până duminică la ora 23.00, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării – inclusiv în Prahova – urmând să fie înregistrate averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp. Pe de altă parte, vremea va fi călduroasă, cu precădere în sudul şi estul ţării, unde la orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.