Nicoleta Dumitrescu

Savurându-şi încă victoria de la alegerile europarlamentare, formaţiunile politice aflate acum în opoziţie vor să treacă de partea cealaltă – a puterii. Forţat însă, prin moţiune de cenzură. Cu siguranţă, s-a mers pe această strategie şi ca urmare a faptului că principalul partid aflat la guvernare – PSD –  se confruntă cu ceva probleme, mai ales după ce  corăbiile au început să se scufunde odată cu dispariţia din peisaj şi a fostului lider. Astfel, mirosind vulnerabilitatea social-democraţilor, mai ales prin prisma reorganizării structurii de conducere, cei din opoziţie au trecut la asalt.
Teoretic, nu e prima dată când se face rocada, adică opoziţia să treacă la putere, iar cei de la guvernare să plângă de pe urma a ceea ce au pierdut. Însă, dincolo de a flutura steagul textului moţiunii de cenzură, cei care au clocit-o sunt siguri inclusiv de succes şi după acest pas? Pentru că e uşor să spui: gata, hai să-i dăm la o parte pe ei ca să venim cu ai noştri! Însă, aceia care se gândesc la această strategie sunt pregătiţi şi cu oameni cu adevărat capabili? Nu de alta dar, când e vorba de putere, ca să fie obţinută, aceasta se formează dintr-un soi de cooperativă de partiduleţe. Or, şi în partiduleţele acestea sunt tot soiul de oameni care, în primul rând, se gândesc la funcţii. Iar dovadă că este aşa şi nu altfel sunt mai toate guvernările, fiecare partid cerându-şi, pe bucăţia lui, dreptul la funcţie, de la aparatul guvernamental în jos, inclusiv pe toate palierele adiacente – de la şefi de direcţii şi servicii până la femeie de serviciu ori şofer.
Iar în condiţiile în care, în mare parte, şi în partidele din opoziţie sunt, cu puţine excepţii, cam aceleaşi figuri politice, e greu de presupus că dorinţa de accedere la putere a unora dintre politicieni nu vine aşa, doar din dragoste de ţară, fără să se revendice şi niscaiva funcţii. Pe de altă parte, România a mai trăit vremurile în care unele dintre partide se lăudau cu miile lor de specialişti pentru ca, pe urmă, când a fost vorba ca aceştia să ocupe posturile, să se demonstreze că a fost vorba despre o…gogoaşă electorală!
Or, ţara asta a trecut prin destule experienţe, care mai de care, ca să mai aibă parte de o nouă etapă de incertitudine şi nesiguranţă, doar de dragul de a schimba ceva cu altceva, şi asta pentru că aşa vor unii, mai războinici. Pe de altă parte, oricât s-ar zice că există guverne şi miniştri din umbră, schimbările precipitate nu au ajutat, niciodată, pe nimeni. Forţarea luării puterii şi schimbarea lucrurilor din mers nu ar folosi însă nimănui, existând riscul ca inclusiv cooperativa de partiduleţe care-şi cere dreptul la funcţii să se fărâmiţeze şi să se ducă de râpă. Pentru că, se ştie, valul te şi poate urca, dar şi să te trântească la pământ!