Violeta Stoica
La circa șapte kilometri de orașul încins de căldura insuportabilă a acestor zile, mulți ploieșteni au găsit un refugiu pe aleile Grădinii Botanice de la Bucov, una dintre secțiile Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova.
Niciunul dintre vizitatori, însă, nu știe că de cele cinci hectare deja existente (din totalul de 15 hectare) se ocupă doar o mână de oameni. Angajați ai muzeului, aceștia reușesc să țină sub control cea mai tânără grădină botanică din țară, aflată lângă Ploiești, unul dintre municipiile din România cu o suprafață foarte redusă de spațiu verde pe cap de locuitor.
Tocmai de aceea, Grădina Botanică de la Bucov, unde pot ajunge, sâmbăta și duminica, și familiile care nu au autoturism personal, cu traseul 40 barat (stația de plecare – Catedrală), reprezintă o oază de frumusețe unde pot fi admirate Grădina Engleză, Grădina Italiană, Grădina Franceză şi o zonă alpină care trimit vizitatorul de la Londra la Paris și, mai apoi, pe cărări montane. Mai mult de 300 de specii de arbori şi arbuşti, plante şi flori ornamentale, un iaz cu peşti exotici şi o fântână arteziană sunt atracțiile acestui spațiu minunat, aflat la o distanță foarte mică de griul blocurilor încinse din Ploiești.
Acum este în construcție și sera Grădinii Botanice, unde vor fi adăpostite plantele exotice pe perioada iernii, clădire care va da, de asemenea, posibilitatea achiziționării unor noi specii rare.
Până la finalul lunii iunie, o nouă atracție temporară este expoziția de bonsai, care va putea fi vizitată la Grădina Botanică Bucov, zeci de specii de bonsai – ca o pădure în miniatură – ce aparțin inginerului Andrei Bocan putând fi admirate, lângă fântâna arteziană a grădinii.
Prețul de intrare este de 5 lei/persoană individual și de 3 lei/persoană pentru grupuri de minimum 10 persoane. Persoanele defavorizate, persoanele cu dizabilități, copiii cu vârsta de până la 3 ani, copiii din centrele de plasament, persoanele din rețeaua muzeală și cei care posedă legitimații ICOM au acces gratuit în Grădina Botanică.