F. T.

Statisticile Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), efectuate pentru primele cinci luni ale anului curent, arată că, în Prahova, numărul societăților comerciale dizolvate a scăzut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu peste cinci la sută, respectiv de la 488 la 461.
Comparativ cu evoluția la nivel național al acestei proceduri judiciare, Prahova s-a aliniat trendului descrescător, în contextul în care în România numărul firmelor dizolvate s-a diminuat în perioada de referință amintită (primul trimestru al anului curent, raportat la cel din anul trecut) cu 10 la sută.
Mai exact, în primele cinci luni ale acestui an, în țara noastră, numărul firmelor supuse procedurii dizolvării a fost de 14.157, față de 15. 751 câte se înregistraseră în perioada 1 ianuarie – 31 mai a anului trecut.
Iar dacă este să facem o comparație cu dinamica numărului firmelor dizolvate la nivelul țării, Prahova stă “așa și-așa”. Adică nici bine, dar nici rău.
Nici bine, câtă vreme sunt județe – Botoșani sau Suceava, de exemplu – în care numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 50 la sută și, respectiv, 20 la sută. De asemenea, și Bucureștiul a cunoscut un trend descendent al dizolvărilor cu 23 la sută.
Prahova nu stă nici rău, în sensul că, în județe precum Brașov, Covasna sau Caraș Severin, numărul firmelor dizolvate a crescut cu 68 la sută, 42 la sută și, respectiv, 82 la sută!
Dinamica amintită poate suferi, firește, evoluții interesante, de la lună la lună. De exemplu, în primul trimestru al acestui an, județul nostru avea un trend descrescător de 10 la sută în ceea ce privește numărul firmelor radiate, iar la sfârșitul lunii mai înregistra, așa cum am amintit mai sus, o scădere de ”numai” cinci la sută.